середа, 12 грудня 2018 13:31

Які зміни в медицині очікують 2019-го

Які зміни в медицині очікують 2019-го
З 2019 року в кожному автомобілі швидкої допомоги модернізують обладнання й установлять GPS-навігатор. ФОТО: vesti-ukr.com

2019-го на покращення послуг екстреної допомоги держава виділить 1 млрд грн. Кожен автомобіль "швидкої" буде забезпечено GPS-навігатором. Це дозволить диспетчеру оперативно відстежувати місцеперебування медичного транспорту. Оновлено буде й медобладнання автомобілів "швидкої".

Реформи у сфері надання екстренної допомоги уряд України планує завершити до кінця 2020-го. Які саме позитивні зміни принесуть нововведення українцям, розповів OBOZREVATEL.

Оперативніша робота бригад швидкої допомоги

Заплановане 2019-го упровадження нової програми "Централь 103" дозволить диспетчерам швидкої допомоги обробляти виклики вдвічі швидше. При цьому до пацієнта відправлятимуть найближчу машину "швидкої". Це значно підвищить оперативність медичної допомоги у містах та областях. Також переваги реформи оцінять і медпрацівники: для більшої мотивації уряд обіцяє підвищити їм зарплату.

Доступніші ліки

Затверджена 2017-го програма "Доступні ліки" з 1 квітня 2019-го розширить свою дію. До неї буде залучено більше аптек у всій Україні. Список із 261 лікарського препарату в них можна буде отримати безкоштовно або з незначною доплатою.

Більш кваліфіковані медики

Нововведення 2019-го розповсюджуватимуться й на навчання майбутніх лікарів. Для вступу на спеціальності "стоматологія", "медицина" і "педіатрія" учням 11 класів потрібно буде набрати на ЗНО з профільних предметів не менше 150 балів. Окрім того, до розділу "Охорона здоров'я" буде додано нові обов'язкові предмети. Це біологія або хімія, фізика або математика.

Із 2019-го зміни чекають і на студентів-медиків 3 і 5 курсів. Вони повинні будуть проходити єдиний державний кваліфікаційний іспит, інакше кажучи, перевірку на профпридатність.

Відчують реформу і медики, які вже працюють у службі швидкої допомоги. В обов'язковому порядку з 2019-го вони проходитимуть курс спеціальної підготовки до змін у сфері охорони здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За останні 4 роки Україна опустилася на 58 сходинок за індикатором "Охорона здоров'я" - нардеп Дубіль

Налагоджений електронний реєстр

Почне діяти з 2019-го система електронних лікарняних. Створення для них реєстрів уже затверджено Кабінетом міністрів України. Завдяки ній лікарю знадобиться лише декілька хвилин на заповнення електронного бланку й засвідчення його своїм цифровим підписом. Пацієнту ж лишиться лише забрати квитанцію з номерком.

За таким самим принципом відбуватиметься й оформлення довідки на виплату роботодавцем компенсації за травми, отримані працівником на виробництві.

Ввести в дію з 2019-го уряд планує й електронні медичні картки. Доступ до них буде виключно у пацієнта і його лікарів. У цих картках зберігатиметься інформація про здоров'я пацієнта, зібрана з усіх медичних закладів, у яких він проходив лікування. При цьому звичайні картки відміняти не будуть.

Раніше розповіли, із якими негативними змінами українцям доведеться зіштовхнутися через медреформу влади. Як стверджує народний депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль, в уряді немає комплексного плану переоблаштування системи охорони здоров'я. Через це допомога вузьких спеціалістів для простих українців унаслідок упровадження медреформи стане практично недоступною.

Зараз ви читаєте новину «Які зміни в медицині очікують 2019-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути