вівторок, 10 листопада 2020 13:29

Які проблеми є на шляху до доступу вакцини від коронавірусу

Які проблеми є на шляху до доступу вакцини від коронавірусу
Доставка в майбутньому може здійснюватися з використанням сухого льоду. Фото: Pixabay

Найближчим часом вакцина від Covid-19 американської компанії Pfizer не надійде у продаж.

Вона також має отримати дозвіл регулювальних органів, доступність для широкого кола осіб буде обмежено через спеціальні умови зберігання, пише Reuters.

Компанії Pfizer і BioNTech можуть представити дані про безпеку своєї вакцини до кінця листопада. Після цього необхідно отримати дозвіл на перші поставки. Передбачають, що першими вакцину отримають працівники сфери охорони здоров'я та групи ризику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці створили ефективну вакцину від штучного коронавірусу

Водночас складні вимоги до вакцини та її холодного зберігання можуть стати перешкодою навіть для найсучасніших лікарень у США, не кажучи вже про її доступність у бідних країнах з обмеженими ресурсами. Основна проблема полягає в тому, що вакцина, яка використовує синтетичну мРНК для активації імунної системи, має зберігатися за температури -70°C.

"Холодовий ланцюг буде одним із найскладніших аспектів проведення вакцинації. Це буде проблемою за будь-яких умов, тому що в лікарнях навіть у великих містах немає сховищ для вакцини з такими наднизькими температурами", - зазначає старший науковий працівник Центру безпеки здоров'я Джона Гопкінса Амеш Адаля.

Прессекретарка Pfizer Кім Бенкер заявила, що компанія тісно співпрацює з урядом США в питаннях доставки вакцини з її розподільних центрів у США, Німеччині та Бельгії по всьому світу. Доставка в майбутньому може здійснюватися з використанням сухого льоду.

Кандидат на вакцину проти Covid-19 від компаній Pfizer і BioNTech показав високу ефективність в проміжних результатах 3-ї фази клінічних випробувань. Розробники заявляють про понад 90% ефективності вакцини-кандидата на 7-й день після введення 2-ї дози. Весь цикл вакцинації триває 28 днів.

Зараз ви читаєте новину «Які проблеми є на шляху до доступу вакцини від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути