Овочі мають бути на нашому столі цілий рік. Якщо влітку вони були в достатку, то треба знати, як урізноманітнити раціон взимку.
Деякі обмежуються квашеними і консервованими овочами та заготовленими на початку осені морквою, капустою і буряком, каже дієтолог Світлана Фус.
"Звичайно, їсти тільки їх всю зиму - це нудно і швидко набридає. Тому хочу поділитися з вами тим, які овочі я використовую і рекомендую для зимового харчування", - говорить Світлана Фус.
Поради від дієтолога
Окрім перерахованих - капусти, моркви, буряка, я раджу використовувати коренеплоди - селеру, пастернак, топінамбур. І, звичайно ж, ріпчасту цибулю. Це ті овочі, які доступні всю зиму. Вони добре зберігаються, їх завжди можна знайти на полицях наших магазинів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що пити у вересні, щоб не підхопити віруси: чотири напої для осіннього раціону
Рекомендую включати в раціон заморожені овочі - цвітну і брюссельську капусту, броколі, капусту романеску, баклажани, кабачки, цибулю-порей, помідори і перець. Додам сюди і молоду стручкову квасолю або, як її ще називають - спаржеву. І хоча вона належить до бобових, за кількістю білка, жирів і харчових волокон її можна віднести до овочевої групи продуктів.
Чи корисні заморожені овочі
Заморожені овочі за своєю харчовою цінністю практично не поступаються свіжим.
Кількість страв, яку можна приготувати з цих овочів дуже велика. Я, наприклад, люблю овочеві роли з суміші капуст, цибулі та сиру, омлет з броколі та горошком, пироги в тонкому бездріжджовому тісті з різними варіантами начинок з овочів, густі супи-пюре. До того ж ці овочі добре поєднуються з птицею, м'ясом, рибою, яйцями, сиром. А щоб зберегти харчову цінність, наприклад, капусти, їх краще спочатку приготувати на пару, а вже потім використовувати для приготування різноманітних страв.
Раджу використовувати квашені овочі. Саме квашені, а не мариновані. Користь їхня давно відома.
Восени найкраще збагатити свій раціон овочами, багатими на вітаміни. Це підвищує захисні функції організму. Чим більше вітамінів ви отримаєте, тим менший шанс застудитися чи захворіти.
Внесіть у свій осінній раціон буряк, фенхель, гарбуз, баклажан, журавлину.
Коментарі