Ексклюзиви
пʼятниця, 07 червня 2024 10:52

Яка їжа чоловіків впливає на здоров'я майбутніх дітей: дослідження науковців

Яка їжа чоловіків впливає на здоров'я майбутніх дітей: дослідження науковців
Науковці дослідили, як харчування батька впливає на стан здоров'я його синів Фото: pinterest

Надлишок жирної їжі в раціоні чоловіка негативно впливає на якість сперми. Відповідно впливає на здоров'я його майбутніх дітей. У них може погано засвоюватись їжа. Наприклад, підвищується ризик непереносимості глюкози, характерної для діабету.

Такого висновку дійшли німецькі вчені в результаті дослідження даних людей і мишей, пише Nature.

У ході дослідження групу самців мишей годували їжею із високим вмістом жирів протягом двох тижнів. Такий режим харчування призвів до змін типу РНК у мітохондріях сперматозоїдів – структурах усередині клітин, що генерують енергію. Уражені молекули, які називають транспортними РНК, є проміжними продуктами в процесі транскрипції ДНК в білки.

Сперма мишей, які харчувалися жирною їжею, містила більше коротких фрагментів транспортної РНК, ніж сперма мишей, що були на дієті з низьким вмістом жирів. Такі фрагменти РНК можуть діяти як епігенетичні регулятори геному – наприклад, підвищуючи або знижуючи активність певних мітохондріальних генів.

Збільшення активності мітохондрій дає спермі достатньо сил, щоб плисти і досягти яйцеклітини, але додаткові мітохондріальні РНК також передаються від батька до ембріона, змінюючи інформацію, яку ембріон отримує від батька, та завдаючи шкоди його здоров'ю, пояснюють дослідники.

Дослідження доводить - що вищий індекс маси тіла батька під час зачаття, то гіршим є метаболічне здоров'я дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як черговість народження у сім'ї впливає на подальше життя дітей: дослідження

Команда вивчила не лише клітини, а й загальне здоров'я людей та мишей, чиї батьки їли надто багато жирної їжі та мали надмірну вагу.

У близько 30% мишей знайшлися метаболічні порушення. Подальші експерименти показали, що у цих мишей було набагато більше мітохондріальної тРНК від їхніх батьків, ніж у синів батьків-мишей, які перебувають на дієті з низьким вмістом жирів.

Аналіз даних 3 431 дітей показав, що високий індекс маси тіла батька під час зачаття погіршує метаболічне здоров'я дітей.

Інтелект дитини визначається спадковими факторами лише на 40–60%. Решта залежить від впливу середовища. Науковці з'ясували, що в цих відсотках головна - мама.

Х-хромосома, яка відповідає за дівочу стать, несе інтелектуальний ген. Тата Х-хромосома теж, але ген дезактивується: працює тільки той, що походить від мами. Вчені це з'ясували, експериментуючи на мишах

Батьківські гени здебільшого відповідають за сексуальну поведінку, ступінь агресивності, харчову поведінку. А ось за когнітивні функції відповідають мамині гени: мислення, аналітичні здібності, прогнозування і т.д., залежать саме від жінки.

Зараз ви читаєте новину «Яка їжа чоловіків впливає на здоров'я майбутніх дітей: дослідження науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути