субота, 05 травня 2018 12:35

Як їсти свіжі ягоди, щоб не отруїтися

Як їсти свіжі ягоди, щоб не отруїтися
Полуницю заборонено їсти при виразці та гастриті Фото: cheremushkimedia.ru

Перші свіжі ягоди і фрукти можуть бути небезпечними для організму, якщо не дотримуватися запобіжних заходів. Як себе правильно вести з ранніми продуктами розповіла гастроентеролог Оксана Іванова.

Про це повідомляє healthinfo.ua.

Купуйте ягоди і фрукти в сезон

Ранні ягоди і фрукти при вирощуванні піддаються обробці хімічними речовинами для швидкого дозрівання. Такі плоди містять мінімум корисних речовин, але зате добре всмоктують добрива. Вживання таких продуктів може викликати отруєння.

Краще дочекатися моменту, коли настане сезон ягід і вони почнуть зріти без стимуляції хімічними речовинами.

Добре очищайте плоди

Полуниця росте близько до землі і може бути заражена глистной інвазією. Тому їх обов'язково слід добре промивати кілька разів в теплій проточній воді.

Не всім людям можна вживати ягоди в сирому вигляді. Якщо у вас є які-небудь патології шлунково-кишкового тракту, наприклад, виразкова хвороба або гастрит в анамнезі або в стадії загострення, фруктові кислоти, що містяться в свіжих ягодах і фруктах, протипоказані. Людям з подібними проблемами ягоди і фрукти слід вживати лише термічно обробленими, у вигляді фруктових запіканок, компотів і т.д.

Не перестарайтеся

Після тривалої відсутності літніх ягід і фруктів в раціоні ферментів, необхідних для перетравлювання такої їжі, в організмі недостатньо. У той же час велика кількість глюкози, що міститься в ягодах і фруктах, є серйозним навантаженням на підшлункову залозу, і вживання з незвички великої кількості такої їжі може викликати болі в області живота, здуття, дискомфорт.

На адаптацію ферментної системи йде 20-21 день. Тому будь-який новий продукт слід вводити поступово, починаючи з невеликої кількості, скажімо, жменьки полуниці чи черешні. Але і при адаптованому здоровому організмі ягоди повинні вживатися лише в якості десерту в розмірі не більше 150 грамів, але ніяк не в якості основного прийому їжі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зафіксували перший випадок захворювання на ботулізм: назвали причину

Обережно, алергія!

До перших ягід повинні з обережністю ставитися люди, які мають алергію . Особливо це стосується червоних плодів, які містять в собі речовини-алергени. Харчова алергія може вести себе по-різному. Вона може виражатися як простим висипанням на шкірі, так і більш серйозними проявами, такими як набряк Квінке.

Зараз ви читаєте новину «Як їсти свіжі ягоди, щоб не отруїтися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути