Ексклюзиви
пʼятниця, 07 квітня 2017 01:45

Як виспатись за 6 годин

Як виспатись за 6 годин
За 6 годин можна побачити сновидіння. Фото: google

Якщо людина правильно спить, може за 6 годин так само якісно відпочити, як і за 8. Для цього мусить організувати сон вчасно. Розповідає експерт з практики сну Беата Прибиляк, пише zdrowie.com.pl.

Відрегулюй біологічний годинник. "Засинання та пробудження у різний час є найбільш розповсюдженою причиною проблем зі сном, класичний цикл сну складається з двох фаз, у другій з яких людина може бачити сновидіння. Один цикл сну триває 90-100 хвилин. Впродовж року доросла людина може мати 4-6 таких циклів. Тому оптимальний час сну має тривати 6-8 годин. Кожна з фаз відповідає за відновлення окремих органів в тілі. Тому важливо їх не порушувати. Під час першої - відновлюється імунна система, мозок, активізується робота шлунку, відбувається регуляція гормональних процесів. В другій - відпочиває нервова система, відбувається відновлення здатності запам'ятовувати та упорядковувати інформацію. Під час сну виробляється 80% гормону мелатоніну, який відповідає за регуляцію біологічних процесів в організмі. Якщо його бракує - людині буде важко засинати", - каже Прибиляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди, позбавлені сну, гостріше сприймають запах їжі

Створи умови, комфортні для сну. Їсти слід не менше, як за 3 години до сну. Ввечері варто вживати продукти, які легко засвоюються, менше солодкого і жирного.

"Якщо тобі важко засинати, зроби ввечері гарячу ванну. Температура тіла перед сном знижується, а після гарячої ванни, стане ще нижчою. І це буде сигнал для організму, що пора спати".

Шкодить засипанню синє світло від смартфона та ноутбука. Воно дає організму сигнал, що вже світає і пора вставати. Тому перед сном краще почитати книжку чи газету.

Подбай про свіже повітря у спальні. Температура має бути в межах 17-22 градусів. Щоб людині не було ні холодно, ні жарко. Ковдру варто підбирати у відповідності до пори року, за індивідуальними потребами. Також слід прати постіль у порошках, на які немає алергії, а кімнату провітрювати.

Людям, які надто часто прокидаються вночі, варто проконсультуватися з лікарем. Бо погана регуляція ритму дня і ночі може викликати гормональні проблеми.

Позмінна робота шкідлива для здоров'я. Порушення циклу сну провокує виснаження кісток. Експеримент провели американські науковці з Університету Колорадо.

Зараз ви читаєте новину «Як виспатись за 6 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути