
Виготовити мед-підробку непросто, як і відчути її важко.
Фальсифікатори розбавляють його патокою, сиропом, просто цукром. Відрізнити справжній мед від підробки іноді складно навіть фахівцеві, що вже казати про простих споживачів. Але все ж таки існують деякі ознаки, які дозволяють вибрати натуральний мед.
1. Справжній зрілий мед не псується.
2. Зверніть увагу на консистенцію продукту. Якщо мед кристалізується, то це свідчить про його натуральність - він мутніє, світлішає і стає густим. Відбувається це в різні терміни, все залежить від сорту меду і умов зберігання.
Тільки акацієвий мед не кристалізується, або кристалізується повільно (за що особливо цінується), він може залишатися рідким до двох і більше років. Якщо квітковий мед не кристалізується до пізньої осені - це підробка або мед піддавався термічній обробці.
Навесні, щоб реалізувати минулорічний мед, бджолярі часто його піддають термічній обробці - підігрівають для одержання рідкої консистенції, щоб надати меду привабливішого вигляду та продати як свіжий, щойно відкачаний весняний мед.
3. У якісного меду не повинно бути процесів бродіння, розшарування та погіршення смакових властивостей.
4. Взагалі мед кришталево чистим не буває, в ньому завжди є зерна пилку, частинки воску. Цей факт взяли на озброєння фальсифікатори - вони додають у підроблений мед частинки бджоли, воску, щоб переконати покупця в його натуральності.
5. Для надання продукту товарного вигляду його підігрівають за високих температур (вище 45°С) і наливають у тару. Після термічної обробки мед втрачає всі корисні речовини і у ньому підвищується вміст дуже шкідливого канцерогену - гідроксиметилфурфуролу (ГМФ). Грітий мед - прозорий, з яскравим бурштиновим блиском, але шкідливий. З цієї ж причини мед не можна змішувати з гарячим чаєм, оскільки за температури вище 37°С він втрачає свої ферментативні властивості, тобто знижується діастаза та інвертаза.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримська медова пахлава: тонкощі рецепту, про які треба знати
6. Одна із основних характеристик меду - показник діастазного числа. Для меду з акації його біологічна активність не менше 5 одиниць Готе. Завдяки цьому низькому показнику акацієвий мед лагідний, ніжний і не подразнює горло. Для порівняння у гречаного меду показник діастазної активності більше 35 одиниць Готе - такі меди добре подразнюють горло.
7. Мед може зберігатися до двох років. Головне - зберігати його за кімнатної температури, не ставити в холодильник. Літр зрілого меду має важитиме менше 1,4 кг.
8. Купуючи мед, необхідно звернути увагу на те, чи "намотується" він на ложку і лягає в баночку гіркою. Якщо цього не відбувається, то, ймовірно, мед незрілий.
9. Якісний мед повністю розчиняється у воді. Поява осаду на дні свідчить про наявність домішок. Крапніть у водний розчин меду краплю йоду, якщо він посинів - у продукт підмішали борошно або крохмаль.
10. Для виявлення крейди, яку додають для густоти, крапніть на мед оцтом, якщо зашипить - у ньому вона є.
11. Для підтвердження натуральності меду добросовісні пасічники пропонують: краплю меду розтерти пальцями після чого на пальцях не буде залишатися липкого сліду, а підробка - липне до рук.
12. Найкращий мед - стільниковий. Його не можна підробити, адже кожна комірка в стільнику "запечатана" воском.
В Україні торік зібрали гарний урожай меду, якщо порівнювати з минулим роком. Навіть із урахуванням того, що тимчасово втратили частину територій.
Є зруйновані пасіки внаслідок бойових дій. Точної цифри поки що немає. Частина бджолярів не виходять на зв'язок, невідомо, чи вони живі. Дехто встиг евакуювати пасіки, частина залишилися в окупації.
Мед найменше подорожчав, якщо порівнювати з іншими продуктами. На ціну найбільше впливають витрати на пальне. Адже пасічникам треба підвозити бджіл до масивів медоносних культур. Також зросла вартість технологічного обладнання, інвентарю, вощини. Кожен сезон починається з того, що бджоли відбудовують нові стільники, в які потім зносять мед.
Коментарі