Ранні куповані овочі краще вимочувати перед вживанням і знімати шкірку. Це зменшить кількість нітратів.
Найперше це треба робити із огірками, редискою та зеленню, пише "Лиза".
Овочі треба залишити у воді на півгодини
Редиску, зелень, капусту, листовий салат, огірки варто замочити у великій кількості води. Особливо ефективний цей спосіб для листових овочів. Менший шматок овоча або фрукта - більше нітратів залишиться в воді.
Вирізати стовщення
Овочі мають здатність збирати все зайве в стовщеннях. З молодої капусти варто зрізати качан. У картоплі і моркви - позеленілі частини.
Зняти шкірку
В шкірці міститься найбільша кількість вітамінів. Але саме там зосереджуються всі нітрати і отрути, якими обробляли рослину.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 речей, які переведуть тіло на весняний режим
Термічна обробка
Вона нейтралізує до 80% нітратів. Після кип'ятіння краще не використовувати воду. Відварені овочі солять після термічної обробки. Можна полити соком лимона - це не тільки поліпшить смак страви, а й позбавить організм від певної дози нітратних сполук.
Їсти овочі в міру
Ранні овочі багаті на оксалати - солі та ефіри щавлевої кислоти. Вони шкідливі для людей, які хоч раз мали проблеми з нирками. Оксалати можу спровокувати запалення.
Дієтологи стверджують, що деякі варені овочі корисніші за сирі. Морква у вареному вигляді зберігає їх 20%, в сирому - 5%. Після варіння шпинату людина отримує на 25% більше каротиноїдів і в тричі більше кальцію, ніж в сирому.
Коментарі
1