Ексклюзиви
вівторок, 10 серпня 2021 17:55

Як сидіти за комп'ютером, щоб не боліла спина й шия

Як сидіти за комп'ютером, щоб не боліла спина й шия
Шия не буде боліти за сидячою роботу завдяки коробці. Фото: karavan.ua

Найчастішою офісною недугою є біль у шиї. Це найрухоміший відділ хребта, якому важко витримати навантаження кількагодинного сидіння. Через нього проходять основні зв'язки тіла з мозком, поживні речовини потрапляють до очей. Якщо у хребті щось порушується, страждає їхнє "доправлення". Може боліти спина, гіршати зір і тут жодна чорниця не допоможе.

Про це розповіла Gazeta.ua столична неврологиня Юлія Гончарук.

"Не можна допомагати собі різким смиканням голови. Таку травму шийного відділу хребта називають батоговою. Бо виникає від руху, як у батога. Той смикається в один бік, а потім різко в інший. У результаті зміщуються хребці, які спричиняють метеозалежність, погіршення зору, розлад сну, підвищення тиску й оніміння рук", - уточнила лікарка.

Саме молоді люди зараз "у зоні ризику". Адже що далі, то більше робіт пов'язані саме з перебуванням за комп'ютером.

Сидіти потрібно так, щоб зберігалися фізіологічні вигини хребта: спина рівна й упирається в крісло. У поперековому відділі має бути вигин уперед, а грудний відділ навпаки – легко вигинатися назад. Шия також має бути трохи нахилена вперед.

Для зручності можна взяти валик і підкладати між поперековим відділом і спинкою крісла, щоб поперек не випрямлявся. Валик можна зробити з рушника, подушки або придбати спеціальний.

Ноги мають рівно стояти на підлозі, підгинати їх під себе чи спеціально викручувати під час сидіння не можна. З часом це також матиме певні наслідки. Якщо забуваєте про правильну поставу під час роботи – увімкніть нагадування в телефоні. Є й спеціальні застосунки, які допоможуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали три популярні продукти, які смертельно небезпечні влітку

Помилково вважати, що болі в спині під час тривалої роботи сидячи виникають через занадто слабкі м'язи, тому їх нібито потрібно навантажувати й укріплювати. Навпаки, їх треба розслабляти.

Щоб полегшити навантаження, треба підставити щось під ноги, щоб підняти їх на 30 см. Це може бути коробка, подушка тощо.

Коли затерпають ноги чи болить шия, можна зробити вправи, не встаючи з-за столу. Потягнути на себе носочки стопи, як тварини потягуються. Це хороший приклад і для людини: потягування дійсно знімає напругу з м'язів і судин, і має корисний ефект.

Шкідливо пити какао, міцні каву й чай. Вони погіршують стан, якщо є камені в нирках. Ці напої краще замінити на шипшиновий і м'ятний чай. Їх потрібно пити два тижні, а потім на такий же час зробити перерву.

Під забороною субпродукти, копчена й жирна риба, страви зі щавлем, кавуни. Від цих продуктів камені можуть зрушити з місця, тоді вже без операції не обійтися.

Зараз ви читаєте новину «Як сидіти за комп'ютером, щоб не боліла спина й шия». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути