понеділок, 18 грудня 2017 19:05

Як правильно лікувати обмороження: в МОЗ назвали дієві поради

Як правильно лікувати обмороження: в МОЗ назвали дієві поради
Обмороження: що заборонено робити у лікуванні Фото: tribuna.pl.ua

Сьогодні по Україні метуть снігопади, хурделиця та дме морозний вітер. За прогнозами синоптиків, така погода буде зберігатись в найближчі дні. Тому потрібно знати прості правила профілактики переохолодження, які допоможуть зберегти здоров'я.

Про них розповіла пресс-служба МОЗ у Фейсбук.

1. Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.

2. Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це не розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно.

3. Уникайте далеких подорожей

Якщо відкласти поїдку неможливо, подбайте про теплі речі і термос з теплим чаєм. Подбайте, щоб ваш телефон був зарядженим. Це допоможе у разі необхідності зв'язатись зі службами порятунку.

Коли потрібно йти до лікаря

Ключовими є час перебування на вулиці, вітер, висока вологість та загальний стан людини. У групі ризику вагітні жінки, діти, люди з інвалідністю, хронічними захворюваннями.

Якщо температура тіла знизилась до 34 градусів, то достатньо зігріти людину у теплому приміщенні, дати тепле питво. Коли температура тіла опускається нижче 34º, то людину необхідно госпіталізувати до відділень інтенсивної терапії для відновлення системи кровообігу, дихання, травлення та інших. Життя людини під загрозою, коли температура тіла нижча 28º.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почалася епідемія грипу

Що не можна робити при обмороженні

Не розтирайте шкіру снігом, не опускайте уражені кінцівки у гарячу воду чи до батареї. Накладіть термоізольовану пов'язку з тканини, що може зігріти, і одразу зверніться до лікаря.

При відмороженні слід дотримуватися принципу "внутрішнього зігрівання" уражених тканин – накладати термоізолюючі пов'язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої.

Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.

Обов'язково пийте якомога більше рідини – будь-які теплі напої, окрім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. Прийміть знеболювальні та негайно зверніться по кваліфіковану допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно лікувати обмороження: в МОЗ назвали дієві поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути