Ексклюзиви
середа, 18 січня 2017 20:10

Як підготувати організм до купання в ополонці

Автор: ukr.media
 

Купання на Водохреще приносить користь здоров'ю, якщо дотримувати певних правил. Головне пам'ятати, що алкоголь в цій справі не помічник. Він не зігріває організм, а збільшує навантаження на серце і сприяє швидкому переохолодженню.

За тиждень до купання варто виключити з раціону цитрусові, шипшину, зелень і інші продукти, багаті вітаміном С, який підвищує імунітет. Купання в крижаній воді саме по собі покращує імунну систему, і може статися зворотна реакція організму.

За одне занурення в ополонку моржі втрачають близько 3-х кілокалорій тепла на кожен кілограм маси тіла. Щоб захиститися і спробувати зберегти тепло, від периферичної нервової системи надходить сигнал звужувати судини і направляти кров до життєво важливих органів.

Частішає ритм серця, але кров циркулює в менших обсягах, через це артеріальний тиск збільшується. Особливо ризикованим є занурення в ополонку після лазні. Для слабкого серця така процедура є критичною.

Купання в ополонці категорично протипоказано людям, що страждають хронічними захворюваннями, хворобами нервової системи, щитовидної залози, нирок, хворим на цукровий діабет і літнім. Вагітним жінкам також краще утриматися від моржування.

Щоб підготувати організм до купання в ополонці, 2-3 дні варто обливати холодною водою. Загальне обливання тонізує і загартовує організм. Спочатку це мають бути передпліччя і гомілки протягом 2-х секунд, наступні 2-3 дні – руки і ноги. Коли організм адаптувався до холоду, можна обливати все тіло. В останню чергу необхідно обливати холодною водою голову. Завершувати процедуру потрібно контрастним душем.

Автор: ukr.media
 

Обливання рекомендують починати з температури води в 36-34 градусів. Щодня знижувати температуру на 1 або 2 градуси, до тих пір, поки температура води не буде дорівнює 22-25 градусів.

Після цієї процедури розтерти тіло махровим рушником до почервоніння шкіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати дітей до купання в ополонці

Перед купанням охолоджуйте поступово. Спочатку зніміть верхній одяг, потім взуття та роздягніться до пояса. Коли звикнете до холоду, зніміть залишилася одяг.

Розігрійте м'язи, зробивши присідання, нахили чи махируками). Розітріть шкіру снігом, тоді занурення пройде з меншим стресом для організму.

Для купання жінкам слід вибрати суцільні купальники, а чоловікам вільні плавки-шорти.

Зараз ви читаєте новину «Як підготувати організм до купання в ополонці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути