Імунітет краще зміцнювати не аптечними штучними вітамінами, а натуральними продуктами. З них вітаміни краще засвоюються.
Експерти зібрали найкорисніші продукти для імунної системи, які є додатковим засобом для боротьби із хворобами в холодні осінні дні.
Йогурт
Йогурт містить пробіотики або "живі бактерії", які не дають хвороботворним бактеріям потрапити в кишечник і шлунково-кишковий тракт.
Вчені Віденського університету в Австрії провели дослідження, яке показало, що щоденне вживання 200 грамів йогурту так само ефективно для підвищення імунітету, як і пробіотики в капсулах.
Овес і ячмінь
Овес і ячмінь містять бета-глюкан - це волокна з антимікробними та антиоксидантні властивості. Норвезькі вчені у дослідженні на тваринах встановили, що ця сполука знижувала ризик розвитку грипу, герпесу і сибірської виразки.
Ці зернові покращують загоєння ран і підсилюють дію антибіотиків.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2 спеції, які найкраще захищають організм від грипу
Часник
Часник добре відомий українцям своїм природним иммуностимулятором.
У людей, які вживають як 6 зубчиків часнику в тиждень, ризик розвитку раку шлунка і раку прямої і товстої кишок на 30 відсотків менше, ніж у тих, хто не вживає цей продукт.
Морепродукти
Лосось, макрель і оселедець є прекрасним джерелом жирних кислот омега-3, які допомагають побороти запальні процеси і захищають легені від застуди та інфекцій дихальних шляхів.
А омари, устриці, лобстери, краби і двостулкові молюски містять селен, який бере участь у виробленні цитокина - білка, який виводить віруси грипу з організму.
Курячий бульйон
Вчені з університету Небраски встановили, що курячий бульйон перешкоджає пересуванню запальних білих клітин, які накопичуються в бронхах і викликають симптоми застуди. А ще такий суп містить амінокислоту цистеїн, яка за своїм хімічним складом схожа на ліки від бронхіту.
Чай
Під час одного з експериментів було встановлено, що люди, які випивали по 5 чашок чорного чаю в день протягом двох тижнів, мали в 10 разів більше інтерферону в крові, ніж ті, хто пив гарячий напій з плацебо.
Амінокислота L-теанин міститься у великій кількості як в чорному, так і в зеленому чаї.
Яловичина
Імунітет слабне від дефіциту цинку і розвиваються інфекції. Цинк відіграє важливу роль у формуванні білих кров'яних клітин, які розпізнають і знищують чужорідні бактерії і віруси. Його найбільше міститься у яловичині.
Коментарі