Ексклюзиви
четвер, 11 травня 2017 13:07

7 найпоширеніших травм при бігу: як їх уникнути
8

Найбільш розповсюджені травми під час бігу
Фото: Infosport
Найбільш розповсюджені травми під час бігу
Найбільш розповсюджені травми під час бігу
Найбільш розповсюджені травми під час бігу
Найбільш розповсюджені травми під час бігу

Під час активної ходьби, коли є велике навантаження на ноги, а також пробіжки у тих, хто займається фітнесом на вулиці, можна завдати травми ніг, лікувати які доведеться місяцями. Про найбільш розповсюджені травми розповів спортивний лікар-ортопед Максим Землянський.

Ураження коліна (пателоморфальний синдром). Коли запалюється та болить хрящ під колінною чашечкою. Трапляється через раптове збільшення навантаження на коліна, під час бігу на довгі дистанції, після надто тривалого сидіння, під час забігання вверх сходами. Щоб не виникло запалення слід зменшувати довжину кроків під час тривалого та швидкого руху, зменшити кілометраж та тренуватися - рухатись регулярно на велосипеді та еліпсі, робити розтяжки та присідання.

Запалення ахіллового сухожилля. Коли відбувається запалення та набряк між п'ятою та литкою. Трапляється через те, що м'язи литок надто слабкі, а також коли інтенсивність навантаження надто різко збільшили. У такому випадку не можна бігати, заборонено їхати на велосипеді, якщо тиск на педалі викликає біль, заборонено ходити на каблуках або в шльопанцях. Лікувати неприємність можна холодним компресом, тренуваннями в басейні, та вправами - підніматися на опускатися на носках. Якщо відчуваєте сильний біль, необхідно іти до медиків.

Травми задніх м'язів стегна. Коли м'язи набрякають, викликають неприємне відчуття. Трапляються через те, що надто слабкі м'язи стегон. Лікується глибоким масажем задніх глибоких тканин, уникати руху на гірки, робити вправи, які укріплюють біцепс стегон - мостик та присідання на одній нозі. Для фітнесу на пробіжку слід одягати шорти, які мають компресуючий ефект, повільніше бігати, плавати в басейні та робити роликовий масаж до і після тренувань. Якщо на нозі видно синці, слід негайно йти до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здорове взуття навесні: обрати кросівки чи балетки?

Підошвений фасциїт. Коли відбувається розрив та запалення зв'язок підошви. Болить у верхній частині стопи та п'яті. Дає про себе знати, коли людина надто довго стояла на місці, носила неправильне взуття. Якщо відчуваєте біль у стопі, не можна бігати. Слід покласти холодний компрес на стопу чи п'яту. Тренувати м'язи під час плавання у басейні та на велосипеді. Робити вправи, які допомагають розтягувати стопу. Для цього можна сісти на підлогу, прогнутися та тягнути на себе носки, також стати на одній нозі, другу підтягнути до спини та підтягувати носок. Це укріпить і спину, і стопи ніг.

Запалення окістя. Болі та неприємні відчуття у гомілках, запалення. Виникає внаслідок плоскостопості, різкого збільшення кілометражу, біг у зношеному і неякісному взутті. Щоб припинилася хвороба, слід відпочити, прикласти холодний компрес, бігунам зменшити кілометраж, покласти еластичну повязку-тейп на гомілку. Якщо травма болить навіть під час повільної ходьби, це свідчить про серйозне ураження, яке вимагає тривалого відновлення.

Запалення зв'язки тазу (синдром ІТВС). Болить від тазу до коліна. Трапляється через надмірне різке навантаження, багато руху з гірки вниз. Слід зменшити довжину кроків, припинити бігати, не спускатися з гірок, не йти в туристичні мандри вгори та не їздити на велосипеді. Якщо бігаєте по стадіону - постійно змінюйте напрям руху. Для тренування зв'язки тазу слід робити присідання на одній нозі. Піднімання по черзі ніг вбік в положенні лежачи.

Стрес-перелом. Тріщина кістки над пальцями ніг. При цьому болить в районі стопи або п'яти, гомілки. Трапляється через недоїдання та неправильне харчування. Слід змінити раціон, регулювати темп руху навіть під час ходьби, робити силові тренування для зміцнення кісток.

Болі в стопі, колінних суглобах та хребті можуть виникнути, якщо жінка підіймає більше за 10 кілограмів. Важкі сумки чи штанга у спортзалі можуть завдати непоправної шкоди ногам, розповів лікар ортопед-травматолог Олександр Мурга.

Зараз ви читаєте новину «7 найпоширеніших травм при бігу: як їх уникнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути