четвер, 21 березня 2019 17:33

2 в 1: дівчинка народилася з близнюком у череві
5

Це перший випадок, коли аномалію fetus in fetu виявили не після народження дитини, а під час вагітності.
Фото: dailymail.co.uk
Дівчинці провели операцію на другий день після народження.
Із черева дитини витягли 44-міліметровий плід з власною пуповиною.
У плода були ручки й ніжки. Та ні серця, ні мозку не сформувалося.
Плід не встиг завдати дівчинці жодних ушкоджень. Нині дитина цілком здорова.

У 33-річної Моніки Веги з Колумбії народилася дівчинка з рідкісною аномалією під назвою fetus in fetu — ембріон в ембріоні. У черевній порожнині дитини розвивався другий плід з власною пуповиною.

Виявили аномалію лікарі під час УЗД, проведеному на 35-му тижні вагітності. На той момент знайдене новоутворення сприйняли за кісту печінки й порекомендували жінці звернутися до фахівця з ведення ускладнених вагітностей. Спеціаліст провів повторне сканування на сучаснішому обладнанні. Це була 3D/4D ультразвукова допплерографія — обстеження, яке дозволяє побачити кольорове зображення кровоносних судин. У результаті в череві дівчинки виявили 44-міліметровий плід. Його пуповина була прикріплена до кишечнику дитини, пише відоме британське видання Dailymail.

За 2 тижні, які минули між обстеженнями, плід виріс на 20-30%. Настільки активні темпи росту загрожували тим, що до призначеного дня пологів ембріон розірве внутрішні органи дитини. На додачу в матері почали проявлятися ознаки прееклампсії — ускладнення, здатного призвести до інсульту. З огляду на всі ризики, лікарі вирішили провести на 37-у тижні вагітності екстрений кесарів розтин.

Дівчинка з'явилася на світ вагою 3 200 грамів. Назвали її ім'ям Іцамара. На наступний день дитині провели операцію, під час якої плід видалили. Втручання було мінімальним. Проводилося за допомогою лапараскопа — тонкої трубки, яка вводиться в черевну порожнину через крихітні розрізи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіамські близнюки до і після розділення: в ці зміни важко повірити

У вилученого плода були ручки й ніжки. Однак ні серця, ні мозку він не мав. Вага його становила 14 грамів.

"Щойно ми перерізали пуповину, ембріон загинув, адже виживав лише за рахунок свої сестри", — розповів лікар Парра Сааведра, який діагностував аномалію й з того моменту вів вагітність Моніки.

За словами фахівця, Іцамара фактично була "вагітна своєю сестрою". Нині дівчинка жодних проблем зі здоров'ям не має. Ушкоджень плід їй завдати не встиг.

Уперше народження дитини з аномалією fetus in fetu було зафіксовано в 1808 році. З тих пір аналогічні випадки траплялися вкрай рідко. Більша частина їх — в Азії. До випадку з Іцамарою виявляли цю аномалію лише після народження дитини.

Зараз ви читаєте новину «2 в 1: дівчинка народилася з близнюком у череві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути