— Чищу зуби двічі на день, а вони всі до одного вже пломбовані — жодного цілого, — нарікає перед кабінетом стоматолога черкащанка Юлія Косинська, 32 роки. — Може, винні цукерки?
— Важливо не скільки солодкого людина з'їсть, а як довго цукор контактує із зубами, — говорить лікар-стоматолог Роман Соколюк, 46 років. — Бактерії живуть у роті постійно. А цукерки, які повільно розсмоктують, та солодкі напої їх підживлюють. Тож "наївшись" цукру, бактерії виробляють кислоту, що й руйнує зубну емаль. Кислоти осідають на зубах і після перекусу. Якщо після їди прополоскати рот водою, краще підсоленою — змиєте їх.
— Ще одне правило: не вживайте дуже холодні чи гарячі страви й напої. Зуби від цього тріскаються, мов крига, занурена в окріп. Регулярно відвідуйте стоматолога. Коли кажу про це — відмахуються. Лікар помітить карієс одразу, а ви відчуєте дірку в зубі тоді, коли туди потраплятиме їжа.
Ретельний догляд за зубами зміцнює імунітет. Тоді рідше застуджуються.
— Кальцій молочних продуктів захищає емаль від перепадів температури. За його нестачі зуби кришаться. Риба містить фосфор, що регулює правильний розподіл кальцію. Буряки, мед, гарбузи — фтор, без якого емаль не протистоятиме кислотам. А печінка, гречка й абрикоси містять залізо, без якого порушується кровообіг у яснах і розвивається пародонтоз.
Коментарі