понеділок, 02 травня 2016 05:10

Зуби після їжі полощуть солоною водою

Автор: ФОТО З САЙТА www.coltene.com
  Тріщини зубної емалі маскують за допомогою вінірів — тонких пластинок, встановлених на передню поверхню зуба
Тріщини зубної емалі маскують за допомогою вінірів — тонких пластинок, встановлених на передню поверхню зуба

— Чищу зуби двічі на день, а вони всі до одного вже пломбовані — жодного цілого, — нарікає перед кабінетом стоматолога черкащанка Юлія Косинська, ­32 роки. — Може, винні цукерки?

— Важливо не скільки солодкого людина з'їсть, а як довго цукор контактує із зубами, — говорить лікар-стоматолог Роман Соколюк, 46 років. — Бактерії живуть у роті постійно. А цукерки, які повільно розсмоктують, та солодкі напої їх підживлюють. Тож "наївшись" цукру, бактерії виробляють кислоту, що й руйнує зубну емаль. Кислоти осідають на зубах і ­після перекусу. Якщо після їди прополоскати рот водою, краще підсоленою — змиєте їх.

— Ще одне правило: не вживайте дуже холодні чи гарячі страви й напої. Зуби від цього тріскаються, мов крига, занурена в окріп. Регулярно відвідуйте стоматолога. Коли кажу про це — відмахуються. Лікар помітить карієс одразу, а ви відчуєте дірку в зубі тоді, коли туди потраплятиме їжа.

Ретельний догляд за зубами зміцнює імунітет. Тоді рідше застуджуються.

— Кальцій молочних продуктів захищає емаль від перепадів температури. За його нестачі зуби кришаться. Риба містить фосфор, що регулює правильний розподіл кальцію. Буряки, мед, гарбузи — фтор, без якого емаль не протистоятиме кислотам. А печінка, гречка й абрикоси містять залізо, без якого порушується кровообіг у яснах і розвивається пародонтоз.

Зараз ви читаєте новину «Зуби після їжі полощуть солоною водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути