понеділок, 12 березня 2018 07:40

Золотистий стафілокок вражає кожну четверту молоду матір

Автор: WWW.MALYSHZDOROV.RU
  Бактерії потрапляють у груди жінки як ізсередини, з потоком крові й лімфи, так і ззовні — через тріщини чи дефекти сосків
Бактерії потрапляють у груди жінки як ізсередини, з потоком крові й лімфи, так і ззовні — через тріщини чи дефекти сосків

— Якщо помітили, що груди почервоніли й болять, коли годуєте новонародженого, та ще й піднялася температура — негайно треба йти в лікарню. Бо це, скоріш за все, лактацій­ний мастит. У жодному разі не можна вдаватися до самолікування. Недуга дуже небезпечна для матері й дитини, — каже столичний хірург 42-річний Максим Щербина.

Лактаційний мастит зустрічається у кожної четвертої-п'ятої мами, що годує грудьми. При недузі операцію роблять в одному з п'яти випадків. У решті — лікують антибіотиками.

— Медові компреси, масажі за порадами "знайомої акушерки" та інші подібні методи неефективні й небезпечні. Через них може виникнути абсцес, і тоді треба робити операцію, — пояснює лікар.

Якщо швидко звернутися до медиків, проблема не вплине на здоров'я малюка. А мати продовжить годувати грудьми.

— Зазвичай температура — це симптом запалення. На мастит вказує збільшення лімфовузлів під пахвами, — говорить Максим Щербина.

У понад 90% випадків лактаційний мастит спричиняє золотистий стафілокок.

— Бактерії потрапляють у груди як ізсередини, з потоком крові й лімфи, так і ззовні — через тріщини чи дефекти сосків. На тлі зниженого імунітету, що є майже у 85 відсотків жінок після пологів, інфекція швидко розвивається, особливо в умовах застою молока, — пояснює Максим Щербина.

Золотистий стафілокок є повсюди — у лікарні, вдома, на руках родичів матері. А через застій молока ризик лактаційного маститу збільшується в кілька разів. Але хвороба — не причина припиняти грудне вигодовування. Проблему можна усунути швидко.

— Головне — не прикладати до грудей капустяне листя. Не можна також мазати медом, бо це створить комфортніше середовище для бактерій. Масаж теж заборонений. Негайно зверніться до хірурга, — радить Максим Щербина.

У лікарні хірург має зробити матері лікувальне зціджування молока. Тоді — підбирає антибактеріальну терапію.

— Не слід лякатися призначення антибіотиків. Як тільки аналізи показують, що проблема вирішена, препарати скасовують, — каже лікар.

Операції теж не варто боятись. Її проводять через міні-проколи під УЗД-наглядом — зображення виводять на екран.

— Від операції не лишається травматичних розрізів. Уже за кілька годин жінка може годувати дитину прооперованими грудьми, — говорить Максим Щербина.

Зараз ви читаєте новину «Золотистий стафілокок вражає кожну четверту молоду матір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути