середа, 30 листопада 2011 06:45

Жінки передчасно народжують через статеві інфекції

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Заввідділу реанімації та терапії столичного п’ятого пологового будинку Тетяна Риловнікова стоїть поряд із новонародженим немовлям. Хлопець народився недоношеним, через те його легені штучно вентилюють
Заввідділу реанімації та терапії столичного п’ятого пологового будинку Тетяна Риловнікова стоїть поряд із новонародженим немовлям. Хлопець народився недоношеним, через те його легені штучно вентилюють

25 жовтня у відділення реанімації й терапії п'ятого пологового будинку столиці доправили хлопчика, який народився на сім тижнів раніше. У нього недостатньо розкрилися легені, тому їх штучно вентилюють.

— Немовля народилося на 33-му тижні вагітності, бо в його мами почалися епілептичні судоми. До того всю вагітність не було. Жінку привезли "швидкою", зробили кесарів розтин, — каже 49-річний Дмитро Говсєєв, заступник головного лікаря пологового будинку.

Дитина спить з відкритим ротом у кувезі. Одягнена у блакитну шапочку, памперс і білі з коричневим шкарпетки. Із рук, ніг та носа стирчать трубки.

— Спеціальний апарат подає під високим тиском повітряно-кисневу суміш і розправляє нижній відділ легень. У роті стоїть харчовий зонд, через який виходить кисень. Датчики вимірюють частоту скорочень серця, тиск,  температуру в кувезі. Хлопчик у нас лише кілька годин, а перша доба йде на те, щоб повністю стабілізувати стан дитини, — говорить 45-річна Тетяна Риловнікова, завідувач відділу реанімації й терапії.

Новонародженого досі не назвали, бо його мати у реанімації. Він важить 2 кг 10 г.

— Ця вага не критична. У нас бувають діти й по 600 грамів. Коли  проводимо реанімацію, повертаємо голови в бік каплички, подумки просимо зберегти дитині життя.

У реанімаційному відділенні жарко, весь час звучить тиха класична музика.

— Часто вмикаємо "Феномен" Моцарта. Також ставимо Чайковського. Коли дітки слухають класичну музику, то краще їдять і набирають вагу.

У львів'ян Ігоря та Ольги Волкових 11 травня 2006 року народилася четвірня. Діти з'явилися на світ недоношеними на шостому місяці.

— Відразу знали, що народиться не одна дитина. У чоловіка в роду були двійні, в мене теж. Але не очікували, що їх буде аж четверо. Перед тим було кілька викиднів, тому всю вагітність пролежала на збереженні. Три доньки та син народилися з вагою від 1 кілограма до кілограма й 300 грамів, — каже Ольга Волкова, 35 років. — У газеті читала про народження четвірні. На фото були щокаті стусани. Думала, що в мене такі самі народяться. Коли побачила своїх дітей, схожих на інопланетян, розплакалася. Манюсінькі, кістки обтягнені шкірою.

Її дітей три тижні тримали в інкубаторах, два місяці — в неонатальному центрі. Протягом першого року ретельно обстежували.

— Годувала грудьми чотири місяці. Перший рік лише пару раз хворіли простудою. Зараз їм 5 років. Усі займаються спортивною гімнастикою, ходять на плавання і вчать англійську. Недоношені діти можуть бути повноцінними, треба просто вірити.

40-річна Юлія Давидова, завідувач акушерського відділення Інституту педіатрії, акушерства і гінекології, пояснює, що причиною майже половини передчасних пологів є статеві інфекції, гормональні порушення, передчасне відшарування плаценти та перерозтягнення матки.

— Бажано обстежуватися до того, як збираєтеся зачати. Але якщо вагітність незапланована, то хоч вчасно звертайтеся до лікаря.

15

тис. грн в день потрібно заплатити, щоб зберегти життя недоношеній дитині.

 

Недоношені діти важко хворіють

52% недоношених немовлят гинуть у стаціонарі лікарні, за статистикою. За 2010 рік передчасно народилися 27 тис. українців. Більшість немовлят вагою до 1,5 кг з'явилися на світ сліпими, глухими чи з дитячим церебральним паралічем.

— Зазвичай недоношені хворіють на вірусну інфекцію, яка спричиняє ранні бронхіти й пневмонії, недорозвиток легень. Через такі недуги дитина може вмерти. Також мають уражену центральну нервову систему. Чим менший термін виношування, тим нижчий імунітет новонародженого, — каже Єлизавета Шунько, завідувач кафедри неонатології НМАПО ім. Шупика.

 

Зараз ви читаєте новину «Жінки передчасно народжують через статеві інфекції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути