Киянка 68-річна Світлана Черненко відмовилася від чаю 40 років тому. З дитинства мала ваду серця.
— Мама привчила снідати чорним солодким чаєм із бутербродом. Досі вважаю це найсмачнішим напоєм. Але ще змолоду помітила, що від нього починає кахкати серце. Потім кардіолог заборонив пити любі чаї.
— Плівка, яка утворюється на поверхні чорного чаю, коли той охолоне, — це сорбент танін, — пояснює столичний дієтолог 64-річна Надія Іщук. — Він зв'язує речовини і виводить їх з організму. Тому чай рекомендують пити при отруєннях. Але цей танін зв'язує й корисні речовини, вітаміни та мінерали. Не дає організмові засвоювати їх. Найбільше через це потерпають діти до 14-16 років.
Знайомий лікарки поскаржився їй, що не може пити чорний чай, бо має підвищений тиск.
— Щодня вживає ліки, що розріджують кров. Перейшов на зелені чаї, вони корисні та не містять кофеїну, протипоказаного при підвищеному тискові. А його взагалі не можна хворим на гіпертонію.
Зелений чай містить багато вітаміну К. Він загущує кров.
— Людина вживає ліки для розрідження крові й водночас згущує її чаєм. У лікарів нема такого поняття, як користь цього напою. Добре пити настої з малини, смородини, журавлини. А чаї як такі, та ще й з ароматизаторами, — взагалі отрута. Буває, виробники кладуть кілька шматочків смородини, і пахне за версту. З натуральними складниками такого не буває. Не труїть себе і дітей ароматизаторами і підсилювачами смаку.
Коментарі