вівторок, 15 вересня 2009 18:11

Замість солярію краще засмагати під медичною лампою

Опромінення ультрафіолетом у солярії може викликати рак шкіри й меланому. Злоякісна пухлина часто з"являється в молодих людей.

— Нема контролю за дозами опромінення, які ми отримуємо в солярії, і за станом ламп, — каже завідувач кафедри дерматовенерології й косметології Донецького національного медуніверситету Тетяна Проценко, 55 років. — До того ж нема досліджень щодо шкідливого впливу штучного проміння.

Відомо, що ультрафіолет проникає в клітини шкіри, і вони мутують.

— Ультрафіолет акумулюється в засмагу протягом двох-трьох тижнів і тримається два-три місяці, — каже директор Інституту дерматології та косметології Ольга Богомолець, 43 роки. — Але його шкідлива дія на ДНК клітин сумується протягом усього життя. Усе, що людина "відзасмагала", залишиться в пам"яті клітин і буде проявлятися появою усе нових і нових родимок.

Солярій викликає передчасне старіння шкіри, зморшки, пігментні плями, ластовиння.

На думку Ольги Богомолець, у солярій можна ходити перед поїздкою до спекотних країн. Щоб підготувати шкіру до сонця, але не більше як два-чотири рази.

Замість солярію Тетяна Проценко радить медичні лампи з довжиною хвилі 311 нм. Їх використовують для лікування псоріазу, лишаю, дерматиту. Вони викликають засмагу.

— З ними побічний ефект зведений до мінімуму. Але користування цими лампами не може бути безконтрольним. Для засмаги можна пройти 10–15 процедур не частіше двох разів на рік. Для лікування захворювань шкіри періодичність має визначати дерматолог.


"Пересмажена дівчина — ознака поганого тону"

Продюсер гурту "Гарячий шоколад" Діма Клімашенко, 30 років, заборонив своїм підопічним користуватися штучним ультрафіолетом. Співачки гурту Тетяна, Аліна й Аня постійно відвідували солярій.

— Зайве ультрафіолетове випромінювання шкідливе й для шкіри, й для організму в цілому. До того ж пересмажена дівчина — ознака поганого тону. Це все одно, що переборщити з косметикою. Чоловікам подобається природність у всьому, — каже продюсер.

Заступник мера Києва Ірена Кільчицька, 38 років, теж не засмагає в соляріях. Вона зізналася, що раніше витрачала на штучний загар не одну тисячу гривень:

— Люди думали, що я мулатка. Якби за це видавали премії чи медалі, то в мене всі груди були б в орденах. Але відколи Ольга Вадимівна (Богомолець. — "ГПУ") сказала, що це шкідливо і може викликати рак шкіри, я туди ні ногою. Усіх подруг відмовляю.

На думку Кільчицької, у кожному солярії повинно бути написано про його шкідливість, як на пачках із цигарками.

Ірина РИБАКОВА, Марина ВАРИЧ

Зараз ви читаєте новину «Замість солярію краще засмагати під медичною лампою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути