пʼятниця, 01 листопада 2019 07:50

В'ячеславу Вожженку вживили штучне міні‑серце

Автор: facebook.com Борис Тодуров
  Кардіохірург Борис Тодуров встановлює штучне міні-серце  у груди пацієнта В’ячеслава Вожженка
Кардіохірург Борис Тодуров встановлює штучне міні-серце у груди пацієнта В’ячеслава Вожженка

22 жовтня у столичному Інституті серця вперше в Україні киянину 46-річному В'ячеславу Вожженку вживили штучне міні-серце.

Займає менше місця в грудях, але більше перекачує крові. Для його встановлення не потрібно розрізати грудну клітку, як раніше. Тепер роблять невеликий отвір. В'ячеслав Вожженко — шостий пацієнт із механічним серцем в Україні, але перший із міні-розрізом.

— Чистив зуби і почав задихатися. Серце боліло 10 років, але такого ще не було. На операцію погодився, бо не міг чекати, — розповідає В'ячеслав Вожженко. — Лікарі сказали, що проблема в перенесених на ногах застудах і грипі.

Серце пацієнта не вирізали. Воно є в грудях, але не б'ється. Замість нього працює механічне. Виглядає, як нашпигована електронікою маленька коробка. Працює, як насос, що перекачує кров. Пульсу немає. Пристрій коштує 4 млн грн, що виділили з держбюджету. Апарат привезли зі Сполучених Штатів Америки. Операція тривала 3 год.

— Ми її вперше робили з міні-доступом. Розрізали груди над аортою та збоку біля руки для під'єднання апарата. Не відкривали всю грудну клітку, — розповідає 54-річний Борис Тодуров, директор Інституту серця Міністерства охорони здоров'я України. — Половину часу пацієнт був під'єднаний до апарата штучного кровообігу. Міні-серце маленьке і пласке. Вміститься на дитячій долоні. Воно не займає в грудній клітці багато місця. Але набагато більше прокачує крові, ніж попереднє покоління механічних сердець.

Такий апарат — єдина можливість пацієнтам дочекатися пере­садки серця від донора. Очікують трансплантацію в Інституті серця — 56 пацієнтів. Усі віком до 30 років. В Україні на нове серце чекають 300 людей.

Зараз ви читаєте новину «В'ячеславу Вожженку вживили штучне міні‑серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути