понеділок, 22 жовтня 2007 15:27

Вузловий зоб можна вилікувати травами

Розростання щитовидної залози, воло, з"являється через брак або надлишок в організмі йоду. В Україні є два проблемних регіони, кажуть ендокринологи. У західних областях — дефіцит йоду. На півдні проблеми виникають через надлишок його у воді та їжі.

У столичному центрі ведичної медицини "Расаяна" воло лікують травами.

— Найчастіше до нас приїздять пацієнти з Волинської, Івано-Франківської, Одеської та Херсонської областей, — каже Олександр Гридько, 59 років, заступник директора центру. — У них діагностуємо гіперплазію — збільшення щитовидної залози.

При нестачі йоду в організмі залоза починає його накопичувати, тому й розростається. Більшість пацієнтів хоче видалити воло через косметичний дефект. У "Расаяні" радять таким пацієнтам лікуватися без операції.

— Якщо воло не тисне на трахею й не заважає ковтати, операція не потрібна, — пояснює Гридько. — Ми призначаємо таким пацієнтам пити збір трав, які нормалізують обмінні процеси й насичують організм йодом у достатній кількості.

За рік родині треба вжити дві кілограмові пачки йодованої солі

Відновлення нормального стану починають із лікування мембран клітин щитовидної залози. Далі оздоровлюють самі клітини. Тоді вони нормально засвоюватимуть йод, який розщеплює печінка. Дуже багато хворих на гіперплазію щитовидки з очевидним косметичним дефектом одужують після вживання трав, запевняє лікар.

— До нас прийшов киянин, якому поставили діагноз "вузловий зоб", — згадує Гридько. — У нього утворився вузол завбільшки сантиметр. Після півроку вживання трав"яних зборів вузол зник.

Які саме трави входять до збору — Олександр Гридько не каже. Кожному хворому трави підбирають індивідуально, залежно від будови тіла, пори року, віку, статі й супутніх недуг. Часто збільшення щитовидної залози супроводжують інші хвороби — шлунку, серцево-судинної системи.

— У жінок, буває, виявляють мастопатію — ущільнення молочних залоз, — веде далі лікар. — Імунітет слабшає, що позначається й на ендокринній системі.

Щоб уникнути йододефіциту, у центрі "Расаяна" радять регулярно їсти морську рибу, молюсків. Хек, навага, минтай, тріска недорогі, завжди продаються в супермаркетах. Багато йоду в морській капусті, гречці та пшоні. Рекомендують також гарбуз, квасолю, капусту, буряк, моркву й горіхи. За рік родині треба вжити дві кілограмові пачки йодованої солі.

— Але неорганічний йод, яким збагачують столову сіль, щитовидна залоза акумулює майже повністю, — наголошує Олександр Гридько. І на відміну від органічного, надлишок цього мінералу не виводиться. Надмірне вживання йодованої солі теж може спричинити вузловий зоб. Поляки вже обпеклися на цьому й перенесли цю сіль із обов"язкових продуктів до профілактичних. Тому йодовану сіль має призначати лікар.

Зараз ви читаєте новину «Вузловий зоб можна вилікувати травами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути