Ексклюзиви
четвер, 22 листопада 2007 18:13

Віра Островська задихалася від кашлю

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Головний лікар фірми ”Вікома” у Кременчуці на Полтавщині Леонід Воробйов за допомогою мікроскопа на моніторі комп’ютера розглядає склад крові
Головний лікар фірми ”Вікома” у Кременчуці на Полтавщині Леонід Воробйов за допомогою мікроскопа на моніторі комп’ютера розглядає склад крові

59-річна Віра Островська з міста Комсомольськ на Полтавщині страждала від задишки та частого серцебиття. Вона працювала на місцевому гірничо-збагачувальному комбінаті. Через погане самопочуття у березні цього року змушена була піти на пенсію.

— Я ледве на другий поверх піднімалася. Живу на третьому, — розповідає жінка. — Замучував кашель. Особливо зранку, як наче я курила всю ніч. Пішла до міської лікарні — сказали погріти носа. Не допомогло.

Чоловік порадив обстежитися у приватній клініці "Вікома", що в сусідньому Кременчуку. Там Островській зробили кардіограму. За результатом жінка прийшла до головного лікаря "Вікоми" 56-річного Леоніда Воробйова.

— Лікар сказав, що мені потрібен не кардіолог, а терапевт. Серце в порядку. Але можуть бути порушення в роботі щитовидної залози, центральної нервової системи, жовчовивідних шляхів.

Він порадив їй зробити рентген грудної клітки, загальний аналіз крові, флюорографію, ультразвукове дослідження щитовидної залози.

— Віра Миколаївна прийшла із жовто-білим обличчям і набряками під очима, — згадує Леонід Воробйов. — Казала, що, мабуть, помиратиме. Коли подивився історію її хвороби, злякався, що там може бути рак — печінка збільшена, імунодефіцит, анемія, жовчно-кам"яна хвороба, хронічний панкреатит.

Аналізи підтвердили всі діагнози. Крім того, медики діагностували збільшення щитовидної залози.

— Та все це не пояснювало причину захворювань. Треба було копати глибше. Тоді я призначив гемосканування — це спосіб визначити діагноз за краплиною крові. З"ясувалося, що еритроцити у її крові з"їдали паразити — грибок. Еритроцити відповідають за доставку кисню до клітин. Це могло призвести до кисневого голодування, а воно — до порушення роботи всіх органів.

Лікар призначив жінці протигрибкову терапію. Островська пройшла два курси лікування фізіотерапевтичним апаратом та місяць пила пігулки флуконазолу.

— Через три місяці приходить до мене рожевощока жінка, усміхається. Питаю: "На що скаржитеся?". А вона: "Ви що, мене не впізнаєте?", — розповідає Воробйов. — Знову зробили аналіз за краплиною крові. Бачу: гемоглобін у нормі, печінка зменшилася. Лишилося підлікувати щитовидну залозу.

— У мене тиск піднімався до 160 на 90, а тепер 140 на 90, — хвалиться жінка. — Пульс іноді сягав 100 ударів за хвилину, а нині — 70–75. Дихаю нормально, зникли круги під очима.

Гемосканування коштує 140 гривень

Лікар ланцетом проколює мені палець, на скельце бере кров, кладе його на столик мікроскопа. На моніторі комп"ютера з"являються клітини — кружальця еритроцитів, лейкоцитів та тромбоцитів. Між ними є темно-сірі цятки. Леонід Воробйов пояснює, що то кристали холестерину.
— Є проблеми з жовчогінною системою та підшлунковою залозою, — каже він. — Оце еритроцити, ушкоджені грибком — у формі шестикутника. Також видно, еритроцити бідні на гемоглобін. Це свідчить про проблеми зі щитовидною залозою.
За аналізом крові лікар також визначає, як працює імунна та жовчовивідна системи, обмін речовин в організмі.
— Цей діагноз — дуже ефективна підказка, що саме потрібно лікувати. Приміром, він може виявити, що в організмі людини є глисти. Але не може визначити, які саме і де вони. Тоді краще скористатися комп"ютерною діагностикою. Вона дасть повнішу картину, — пояснює приватний лікар-нутриціолог Софія Яцюк, 57 років, із Полтави.
Гемосканування займає півтори години. Обстеження коштує 140 грн. Його проводять натщесерце. За два дні до цього не можна курити, пити каву, вживати алкоголь і газовані напої.

Зараз ви читаєте новину «Віра Островська задихалася від кашлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути