четвер, 16 серпня 2007 17:55

Викривлена носова перегородка заважає дихати

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  У вівторок Ганні Гордієвій прооперували ніс. Отоларінголог Володимир Коробенко пояснює, що через викривлену перегородку у дівчини постійно був нежить. Лікарі зробили дві операції: вирівняли перегородку та підтягнули носові пазухи. За два тижні Ганну випиш
У вівторок Ганні Гордієвій прооперували ніс. Отоларінголог Володимир Коробенко пояснює, що через викривлену перегородку у дівчини постійно був нежить. Лікарі зробили дві операції: вирівняли перегородку та підтягнули носові пазухи. За два тижні Ганну випиш

18-річну киянку Ганну Гордієву у вівторок прооперували в отоларингологічному відділенні Київської міської лікарні N1. Через викривлену носову перегородку дівчина постійно страждала на нежить.

— У дитинстві я впала й у мене тріснув хрящ, — розповідає Ганна. — Постійно був закладений ніс. Потім почали запалюватися гайморові пазухи. Лор рекомендував операцію.

У Гордієвої міг розвинутися хронічний гайморит. Краплями чи прогріваннями його вилікувати неможливо, бо причина запалення саме у викривленій перегородці.

— При викривленні порушується основна функція носа — людина не може правильно дихати, — пояснює Володимир Коробенко, 57 років, завідувач лорвідділення Київської міської лікарні N1. — Одна ніздря отримує більше повітря, інша — менше. Повітря не може вільно проходити, змінюється слизова і за неї чіпляються інфекції.

99% хворих мають деформовану перегородку через травми — бійки, аварії, падіння, спортивні тренування. Викривлення може статися й під час прийняття пологів. Якщо ніс дитини притиснеться під час її народження і хрящова пластина трісне.

— Коли дитина вчиться ходити, то падає. Батьки не звертають уваги: поплакав, устав і  побіг далі, а хрящова частина носової перегородки уже зламалася. Якщо вона була зрушена, то ніколи сама не стане рівно. Дитина росте, кістково-м"язовий скелет формується, й на місці перелому утворюється шип чи гребінь, — пояснює лікар.

Ніс можна вправити, як вивих. Прийти до лікаря треба одразу після травми. Але такі пацієнти — рідкість.

— Нещодавно оперували чоловіка, якому ніс зламали 25 років тому, — говорить Володимир Григорович. — Він у нього був зміщений на 30 градусів. Довелося ламати кістки, що зрослися неправильно.

Щоб людина нормально дихала, потрібно вирівняти викривлену перегородку. Така операція триває півгодини.

— Першу добу після операції хворий дихає лише ротом, — говорить Коробенко. — В обох ніздрях стоять тампони, щоб перегородка зафіксувалася рівно. Потім пацієнт лежить на стаціонарі, поки не зійде набряк та не заживуть рани.

Першу добу після операції хворий дихає ротом

Нормально людина дихатиме за два-три тижні, коли відновиться кровообіг та нормалізуються нервові закінчення.

— Якось я оперував 72-річного діда з Троєщини, — пригадує Володимир Коробенко. — Він зважився на операцію через кохання до 25-річної дівчини. Вони мали побратися, і наречений хотів прибрати з носа горбик.

Чоловік був кадровим військовим. Мав два переломи, тому перегородка викривилася, а ніс трохи змістився.

— Ми переживали, як дід перенесе операцію та наркоз, усе-таки вік. Але все пройшло, як у 18-річного. За два тижні почав дихати. Вони з тією дівчиною побралися.

Через свою професію операції з вирівнювання носа роблять стюардеси і боксери. Для перших найважливіше — зовнішній вигляд. Якщо дівчина має певні дефекти, її не візьмуть на таку роботу.

— Професійним боксерам ніс ламають під час боїв. Щоразу його треба рівняти. Маю пацієнта-боксера, якому вже чотири рази робив таку операцію, — каже Володимир Григорович.

Іноді прооперувати закладений ніс змушує хворе вухо. 30-річна Христина зі столичної Куренівки розповідає, що в отоларингологічному відділенні торік лікувала отит. Тоді ж поскаржилася на частий нежить. Жінка чекає на прийом до Володимира Коробенка.

— Нежить узимку — це наче й не дивно. Але коли він постійно повторюється й не можеш нормально дихати, починаєш шукати причину. До цього лікарі мені лише краплі прописували, а Володимир Григорович виявив викривлену перегородку. Тепер планую лягти на операцію.





У Москві хрящ рівняють лазером


У середині 90-х учені Московської медичної академії розробили новий метод рівняння носової перегородки — термопластику. Розрізи замінили на прогрівання лазером.

Операція триває 15 хв. Хрящ прогрівають лазером при температурі вдвічі більшій за температуру тіла. Щоб не пошкодити слизову та не завдати болю, ніс змазують розчином лідокаїну.

Під дією тепла хрящ стає еластичним і легко приймає потрібну форму. Щоб закріпити її, хрящ на добу фіксують тампоном. Хворий може одразу ж іти додому. Наступного дня приходить на огляд.

Така операція підходить людям із деформованим, а не зламаним хрящем.

Для самодіагностики купіть носові краплі

Перша ознака викривлення носової перегородки — закладений ніс. Щоб  перевірити, чи пов"язаний нежить із травмою хряща, лікарі радять:
— закапати ніс (назолом, нафтизином) та зачекати 5-7 хв;
— по черзі подихати через праву й ліву ніздрю. Якщо не відчувається різниці у диханні, то нежить виникає через запалення слизової оболонки, а не через викривлення перегородки.

Зараз ви читаєте новину «Викривлена носова перегородка заважає дихати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути