вівторок, 20 червня 2017 06:05

Від кору люди перестають їсти й пити

Автор: www.kor-u-vzrosly.sovdok.ru
  Дорослі переносять кір важче, ніж діти. Висока температура не спадає понад тиждень. Кір дає ускладнення на серце, нирки, нервову систему
Дорослі переносять кір важче, ніж діти. Висока температура не спадає понад тиждень. Кір дає ускладнення на серце, нирки, нервову систему

В Україні — спалах кору. Недуга поширилася на 15 областей. Зареєстрували 735 випадків захворювання. Найбільше — на Івано-Франківщині та Одещині.

— Кожні п'ять-шість років виникають спалахи кору. Попередні були 2001-го, 2006-го та 2012 року. Причина — в низькому рівні вакцинації. Під час останнього спалаху захворіло 12 тисяч людей, троє померли, — каже 43-річна Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров'я України.

Кір важко діагностувати за першими симптомами. Зазвичай це підвищена температура та загальна слабкість. Специфічні ознаки проявляються на другий тиждень. З'являються червоні плями на шкірі, кашель, хриплість голосу, головний біль. Тіло ломить, людина марить.

— Від кору перестають їсти і пити. Боляче ковтати. У роті з'являються плями, схожі на манну крупу. За кілька днів — висипи на тілі. Очі сльозяться, світло спричиняє подразнення. Бувають галюцинації, — розповідає Максим Голованов, 51 рік, столичний імунолог. — Дорослі переносять хворобу важче. Висока температура не спадає понад тиждень. Наслідки кору для організму можуть бути серйозними. Він дає ускладнення на серце, нирки, нервову систему. У вагітних може спровокувати викидень. Діти переносять кір легше. Але в них можуть виникати ускладнення: отити, запалення легенів, сліпота, енцефаліт або запалення лімфатичних вузлів.

Кір передається повітряно-крапельним шляхом. Через слизову оболонку носа проникає в кров і вражає лімфатичні вузли та клітини крові.

Щоб заразитися, достатньо побути в одному приміщенні з хворим.

Збудник гине від ультрафіолетового випромінювання і високої температури. Тому немає сенсу повністю дезінфікувати кімнату. Коли вірус переможений, висип на тілі темніє і починає лущитися.

— Повторно захворіти на кір неможливо, — зазначає Голованов.

Від хвороби немає ліків. Призначають засоби для полегшення симптомів. Це жарознижувальні препарати, аерозолі проти запалення, відхаркувальні засоби від сухого кашлю, судинозвужувальні краплі в ніс. Горло полощуть настоянкою ромашки. Ніс промивають сольовим розчином.

Найкращим захистом від інфекції є щеплення, яке роблять дітям у 12 місяців та 6 років. Торік у країні провакцинували 46% дітей.

— В Україні є 900 тисяч доз вакцини, і тому немає виправдання батькам. Вони не щеплять дітей, а потім звинувачують медиків у їхній смерті, — продовжує Оксана Сивак. — Зараз ситуація небезпечна тим, що діти поїхали в табори. Достатньо одного зараженого в групі, щоб захворіли всі.

Міністерство охорони здоров'я закуповує вакцини тільки для дітей. Регіональні лікарні можуть за гроші з місцевого бюджету придбати вакцини й для дорослих.

Європейці не вірять українським довідкам

В Європі українців із довідками про щеплення від кору перевіряють аналізом крові.

— Європа зараз стурбована ситуацією з вакцинуванням в Україні, — говорить Оксана Сивак. — Там відомо про нашу практику купувати меддовідки. Знаю два випадки, коли на навчання за кордоном не прийняли двох талановитих дітей. Вони виграли купу конкурсів, але не мали щеплень. Це перевірили, зробивши аналіз крові на наявність антитіл проти хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Від кору люди перестають їсти й пити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути