— Отруїлася суші. Замовила додому з японського ресторану. Привезли з кислуватим запахом. З'їли потрохи, пробували різні види. У чоловіка одразу почав боліти живіт, мене нудило на ранок, — розповідає 21-річна Катерина Алтуніна із Запоріжжя.
Громадська організація центр експертиз "Тест" закуповує продукти в супермаркетах, на базарах, у ресторанах. Направляють у лабораторії товар щонайменше 15 марок. Результати оприлюднюють.
— У ресторанах і суші-барах не дотримуються санітарних норм, — говорить 32-річна Ніна Кільдій з "Тесту". — Навесні тестували суші. Кілька видів були несвіжі, із затхлою рибою та завітреним рисом. Знайшли волосини. Майже у всіх зразках виявили кишкову паличку. Також — гістамін.
— Це речовина, що провокує харчове отруєння, посилює будь-яку алергічну реакцію в організмі. Осідає в нирках і утворює камінці. У хворих на артроз, остеохондроз болі посиляться, — пояснює столичний дієтолог Борис Скачко, 47 років.
У морепродуктах, свіжій рибі, м'ясі тварин, птахів виявляють антибіотики.
— Застосовують багато видів ліків. Найпоширеніші левоміцетин, пеніцилін. На виробництвах рибу зберігають у розчині з антибіотиками. Левоміцетин, що міститься у рибі та м'ясі, залишається у стравах. Убиває корисну мікрофлору кишечника, їжа гірше перетравлюється. Організм людини звикає до хімії, тому згодом ліки не діють на запалення шлунка і кишечника, — каже дієтолог.
Червона ікра без консервантів може зберігатися лише місяць. Щоб лежала до року, додають заборонений у Росії та Європі уротропін.
— На етикетці його інколи підписують Е 239. Російські виробники постачають ікру з уротропіном в Україну, бо тут він дозволений. Консервант може викликати рак.
Уротропін знижує імунітет, призводить до запалення та збільшення печінки. Людина, яка не вживає спиртного, хворітиме так само, як алкоголік.
— Коли відкладається у нирках, то утворює каміння. У жінок з'являються пухлини в матці, молочних залозах.
Коментарі