
У селі Довге на Закарпатті лікують серце й судини червоним вином. П'ють співаючи. Судини завдяки напою розширюються, а від глибокого дихання кров збагачується киснем. Тож винотерапія запобігає інфаркту. Метод розробили і застосовують у місцевому санаторії "Боржава".
— Поблизу нас живуть угорці, то в них вино стоїть на столах у карафках. П'ють його замість води. Це традиція, вони до того звичні. А нам для профілактики недуг вистачить дві-три ложки червоного на день, — каже старша медсестра Оксана Скраль, 33 роки.
Винний кран установили біля бюветів із мінеральною водою. Баяністка і культорганізатор закладу 53-річна Надія Гринюк після вечері о сьомій годині наповнює вином одноразові стаканчики й ставить їх на столі. Там лежать стоси аркушів із текстами народних пісень.
— Вино з місцевих домашніх погребів. Сухе, до дев'яти оборотів. Обов'язково червоне, щоб з організму виходили радіонукліди, — розповідає. — Зараз усі зійдуться, будемо знайомитись, пити й співати. У багато кого так і депресія минає.
Сеанс проводять раз на тиждень. Випивають до 100 г суміші мінеральної води й вина один до п'яти. Тому протипоказань до вживання немає.
— Ще Авіценна писав, що червоне вино — то ліки. На 90 відсотків складається з води, тому підтримує водний баланс організму. Для худих це важливо, бо швидко зневоднюються. Алкоголь — це калорії. Тому натуральне сухе червоне вино рекомендують знесиленим, — говорить столичний дієтолог Борис Скачко, 49 років.
Вино радить пити до їди як аперитив. Покращує травлення й засвоєння їжі. Допомагає утворенню крові. Тому рекомендує людям з анемією для підвищення гемоглобіну, а також при атеросклерозі.
— Червоне вино розщеплює холестерин, тож його можна пити, щоб очищувати судини.
21 у стільки років можна без шкоди для здоров'я пити вино в малих дозах. У молодших печінка ще не здатна переробляти алкоголь. У дорослого чоловіка може впоратися зі 40 г спирту за добу. Це пляшка червоного сухого вина. Для жінки ця норма вдвічі менша. За раз достатньо випивати 50 мл вина перед кожним прийомом їжі.
Коментарі