пʼятниця, 08 жовтня 2010 02:44

Від атеросклерозу помирає кожен другий українець

 
Киянка Ірина Луценко, 61 рік, через високий тиск відмовилась від жирної свинини та оселедця. З 50 років раз на рік лягає до лікарні, бо має артеріальну гіпертензію. У неї виявили також ішемічну хворобу серця. - Коли була молодою, страшенно любила поїсти, - говорить Ірина Володимирівна. - Йшла на роботу, купувала великий торт. З'їдала з трьома колегами. На вечерю додому несла солону або копчену рибу. Вільний час проводила на дивані, влітку лежала на природі. Важила 120 кіло.

Запорізький кардіолог 50-річна Ірина Работа каже, артеріальна гіпертензія найчастіше виникає через стреси, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, зловживання алкоголем, ожиріння. Також підвищений тиск можуть мати хворі на цукровий діабет, вагітні.

- Треба рухатися хоча б 40 хвилин на день. Хворим слід уживати якнайменше солі, мало пити рідини.

Від підвищеного тиску найбільше страждають судини мозку, серця. Артеріальна гіпертензія невиліковна, однак зміна способу життя та ліки запобігають ускладненням.

За статистою, половина людей, які померли від інсультів, не знали, що мали підвищений тиск.

Професор 62-річний Веніамін Бугаєнко з Інституту кардіології ім. Стражеска каже, що підвищений тиск часто є причиною атеросклерозу. Холестеринові бляшки осідають на стінках судин і зменшують потік крові.

- Дві третини людей навіть із невеликим підвищенням тиску мають проблеми із серцево-судинною системою. Вони частіше хворіють на ішемію - атеросклероз судин серця. Недугу викликає високий рівень холестерину в крові.

Хворим на атеросклероз радять уживати багато морепродуктів, не їсти сала, жирного м'яса, сметани, масла. Варто з'їдати півкілограма овочів та 300 г фруктів на день. У раціоні мають бути продукти, багаті на кальцій, калій і магній. Це нежирний сир, молоко, гречка, горох, соняшник, гарбуз, курага, родзинки, чорнослив. Також слід займатися лікувальною фізкультурою.

В Україні 23 млн людей страждають на порушення системи кровообігу. Зокрема понад 10 млн хворі на артеріальну гіпертензію. Серцево-судинні хвороби є причиною 57% смертей. Від атеросклерозу помирає кожен другий українець.

Зараз ви читаєте новину «Від атеросклерозу помирає кожен другий українець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути