пʼятниця, 15 квітня 2011 04:45

Весною щодня треба з'їдати два ківі

Автор: фото з сайта www.wordpress.com
  Лікарі радять вживати сирі фрукти й овочі, їжу готувати на пару. Корисні ківі, гранат і кропива
Лікарі радять вживати сирі фрукти й овочі, їжу готувати на пару. Корисні ківі, гранат і кропива

— Кілька тижнів болить голова, аж паморочиться. Тиск то падає, то різко піднімається. Очі сльозяться і болять, — розповідає полтавка 27-річна Юлія Бережна, працює касиром у торговельному комплексі. — Вирішила здати аналізи.

Лікар сказав Юлії: "Нічого страшного, звичайний авітаміноз". Порадив зробити "вітамінну бомбу". На неї треба по склянці волоських горіхів, ізюму, кураги, один лимон. Все перемолоти на м'ясорубку і додати пару ложок меду. Перемішати, поставити в холодильник. Їсти щодня вранці на голодний шлунок по десертній ложці.

Навесні майже у всіх людей не вистачає в організмі вітамінів. За зиму витрачають їх найбільше, не отримують від сонця вітаміну Д.

— Більшість людей потерпають від гіповітамінозу, тобто дефіциту вітамінів в організмі. Авітаміноз — це їх повна втрата. Така хвороба трапляється рідко, — каже головний пульмонолог Полтавської області Наталія Бандалєтова, 60 років. — Весною люди стають дратівливими, депресивними, швидко втомлюються, їм постійно хочеться спати. Це свідчить про недостатню кількість вітамінів в організмі.

Якщо ламаються нігті, випадає волосся, з'являється сухість шкіри — не вистачає вітамінів А, Е. Людина нервує, погіршується пам'ять, тиск "скаче", німіють кінцівки — бракує вітамінів групи В. Якщо недостатньо вітаміну С — кровоточать ясна.

— Вітаміни А та Е — жиророзчинні. Щоб вони краще засвоювалися, в організм із ними мають потрапляти ще якісь жири. Наприклад, терту моркву слід заправляти олією. Інші вітаміни розчиняються у воді. Передозувати їх майже неможливо.

Відновити баланс в організмі найлегше через харчування. Дієтологи радять готувати їжу на пару. Так в овочах зберігається більше поживних речовин.

— Вживайте багато салатів, зелені. Корисні щавель, кропива. Їжте гранати, у них багато заліза. Ківі — фрукт, в якому є майже всі вітаміни. Добре було б щодня з'їдати по два ківі. Синтетичні вітаміни не варто приймати частіше одного разу на рік.

Зараз ви читаєте новину «Весною щодня треба з'їдати два ківі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути