вівторок, 13 січня 2009 15:48

Юрій Русин вилікував нагноєння пальця шавлією

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Юрій Русин із села Пузняківці Мукачівського району Закарпаття вберіг палець від ампутації за допомогою компресів із листя шавлії. Для лікування можна взяти сухе листя
Юрій Русин із села Пузняківці Мукачівського району Закарпаття вберіг палець від ампутації за допомогою компресів із листя шавлії. Для лікування можна взяти сухе листя

74-річний пенсіонер Юрій Русин із села Пузняківці Мукачівського району Закарпаття понад 50 років лікується листям шавлії лікарської. Каже, рослина має бактерицидну, загоюючу дію, допомагає при фурункулах, відкритих травмах, серцевих хворобах, протидіє запаленню ран.

— Уперше про листок дізнався від батька, коли був ще хлопцем, — згадує Юрій Петрович. — Мій няньо розумівся на лікарських травах, сам лікувався і допомагав хворим односельчанам. Наприклад, коли людині впала в око крупинка, то батько хворому її язиком діставав: робив його гострим, як стріла, і вилизував усе око, доки не вичистить повністю. Умів зняти й більмо. Для цього крутив трубочку, туди насипав подрібненого цукру і дмухав у око. За день більмо розходилося.

Юрія Русина батько навчив лікуватися травами. Найчастіше чоловік використовує шавлію.

— Шавлію в народі називають бронтовим листком, — розповідає. — То ще чехи так його назвали, бо "бронта" чеською — рана.

Три роки тому чоловік урятувався бронтовим листком від ампутації пальця.

— Пішов я у ліс по дрова, — розповідає. — Щойно почали пиляти з чоловіками дерева, як із бензопили зірвався заржавілий трос — і мені по руці! Повністю розрізав пальця й нігтя по половині.

Русин звернувся у райполіклініку.

— Хірург мені ще більше розрізав скальпелем палець, почистив і забинтував, наказав прийти наступного дня. Коли знову відкрив рану — там усе було чорне і страшне: почалася гангрена. Він зразу відрубав: "Будем резать палец". Я як почув це, притворився, що в мене серце болить. Кажу, завтра прийду, то відріжете.

Листок усе витяг за ніч

Увечері вдома Русин розмочив у теплій воді чотири сухі листки шавлії і наклав на рану, загорнув у бинт.

— Наступного ранку як відкрив пальця — не повірив очам. Рана побіліла: бронтовий листок усе витяг за ніч, тільки з розрізаного нігтя стирчала плоть. Я тоді її акуратно назад заправив і ще день чи два поприкладав листя. Через тиждень показався лікарю — той очам своїм не повірив і попросив показати листок, яким я врятувався.

Бронтовим листком Юрій Петрович досі лікує знайомих.

— Якось зустрів Марію Ковач із сусіднього села. У неї два роки після побутової травми гноїв палець. Лікарі мастили його, промивали, перев"язували періодично, але безуспішно. Жінка бідкалася, що дуже мучиться, і я приніс їй кілька листків шавлії. Через три дні палець загоївся і дотепер не турбує.

У Івана Касинця з Тростяниці Мукачівського району три роки під скронею була ґуля.

— Він не знав, від чого появилася і як вилікувати, — каже Юрій Петрович. — Я знову порадив прикласти бронтовий листок. Через тиждень гуля зникла — листок усе висмоктав. Тепер на тому місці в нього лише ямка лишилася.

Шавлія лікарська росте переважно у лісі під ліщиною. Часом трапляється на городі, якщо ділянка біля лісу. Рослина виростає до півметра вгору, цвіте фіолетово-синіми квітками. Листя шавлії чоловік радить зривати у червні, липні й вересні. Щоб краще збереглися властивості рослини, Русин тримає листя між сторінками книжок.

— У темному місці воно висихає, не втрачаючи корисності, — каже.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Русин вилікував нагноєння пальця шавлією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути