Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 14:40

У сольовій кімнаті діти загартовуються від застуди

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  5-річна Настя Дергай (ліворуч), 4-річна Настя Левицька (у центрі) та 5-річний Віталій Шкурупій із Полтави у сольовій кімнаті профільного садка ”Івасик-Телесик”. Така терапія допомагає запобігти хворобам дихальних шляхів та щитовидної залози
5-річна Настя Дергай (ліворуч), 4-річна Настя Левицька (у центрі) та 5-річний Віталій Шкурупій із Полтави у сольовій кімнаті профільного садка ”Івасик-Телесик”. Така терапія допомагає запобігти хворобам дихальних шляхів та щитовидної залози

5-річна Катерина Мачихіна з Полтави застуджувалася по п"ять-шість разів на рік.

— Півтора року тому медсестра дитсадка Наталія Петрівна порадила поводити дитину в соляну кімнату. Там дітки роблять зарядку і дихають сіллю, — каже мати дівчинки Оксана Мачихіна. — Я погодилася. Доньці там дуже подобається, а я задоволена, що вона перестала застуджуватися. З осені жодного разу не захворіла.

У профільному садку N36 "Івасик-Телесик" у Полтаві в січні–лютому вихованцям проводять профілактику застудних захворювань у спелеокімнаті. Приміщення засипане сіллю. Там дітки 5-7 хв. вдихають розпорошену в повітрі речовину. Цей метод практикують два роки.

— У нас є диспансерна група дітей, які часто-довго хворіють. Дехто перехворів на вірусну інфекцію чотири й більше разів на рік або страждає на астматичний синдром. Соляна кімната запобігає хронічним хворобам дихальних шляхів, застудам і недугам щитовидної залози, — розповідає медсестра Наталія Сай, 55 років.

О 15.00 після сну чотирьох 5-річних дівчаток і хлопчика підводять до кімнати розміром 2,5 на 4 м. Перед тим як пустити дітей усередину, медсестра Наталія Сай висипає на круглий піднос півсклянки перемеленої в кавоварці солі. За допомогою пилососа розпорошує її в повітрі.

— Спочатку ми використовували йодовану сіль, але йод випаровується, — веде далі Наталя Петрівна. — Зараз йодуємо приміщення штучно. На 100 грамів води додаємо п"ять крапель простого п"ятивідсоткового йоду і розпилюємо в кімнаті.

Діти роззуваються і до приміщення заходять босі. Лінолеум на підлозі встелений 10-сантиметровим шаром кухонної солі. Кімната схожа на морське дно. По краю розкидані морські мушлі, каміння з солі, іграшковий корабель. На стінах розвішені рибки і риболовна сітка.

У приміщенні пахне йодом. У роті з"являється солоний присмак, у носі пощипує. Діти з медсестрою стають по колу, роблять зарядку. Разом із Наталією Петрівною піднімають руки, присідають, набирають у долоні сіль, розтирають її і вдихають.

Коли дітки ходять босоніж, іде профілактика плоскостопості

— Подразнюються всі рецептори шкіри та слизові оболонки носа й рота. Сіль має бактерицидні і протизапальні властивості. Коли дітки ходять босоніж, іде профілактика плоскостопості, — пояснює Сай.

Кімнату з сіллю відвідують не всі. Запрошують дітей диспансерної групи. Щодня після сну протягом десяти днів вони вдихають сіль. Потім роблять перерву на 10 діб. За бажанням батьків у кімнату ходять і інші діти.

— Слід робити перерву, бо організм звикає до солі, і ефект зникає. Сольова кімната — це не панацея від усіх хвороб, — зауважує Сай. — Це гарний метод загартування.

У полтавському навчально-виховному комплексі N10, де об"єднані садок і початкова школа, сольовий метод профілактики використовують понад 10 років. Щодня після сну діти ходять сольовими доріжками.

— У нас є так звана стежина здоров"я. По колу викладаємо масажні килимки з виступами, горбиками, ґудзиками і ребристу дошку. Між ними кладемо змочену в солону воду пелюшку, — розповідає медсестра Лідія Кисіль, 50 років. — На нозі багато нервових закінчень. Коли діти ходять стежинкою, стопа розминається і сіль краще проникає через шкіру.

Діти віком від 3 років після кожного прийому їжі полощуть рот водою з морською сіллю.

— Морська сіль продається в аптеках, — каже Кисіль. — Чайну ложку розводимо у склянці води. Від зубних щіток ми відмовилися, це негігієнічно для дитсадка. У роті всі судини нагорі. Навіть якщо дитина не вміє ще полоскати ротик, вона набирає води і сіль всмоктується. Це добре впливає на ясна, підвищує захисні сили організму.

Цього року дітям пошили мішечки з йодованою сіллю. Щодня під час занять вихованці кладуть їх на голови.

— У мішечках розміром 10 на 20 сантиметрів зашито 300 грамів йодованої солі. Коли вони кладуть її на голову, вдихають йод, що випаровується, — зауважує Лідія Володимирівна.

Зараз ви читаєте новину «У сольовій кімнаті діти загартовуються від застуди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути