четвер, 25 вересня 2008 17:19

У шульги швидко стомлюється рука

— У радянські часи ліворуких перевчали. Зараз цього не роблять, — каже психолог-методист київського ліцею Лариса Єргієва, 38 років.

10–15% людей — ліворукі. У них розвинена права півкуля мозку, яка відповідає за ліву частину тіла. Вчені кажуть, половині шульгів це передалося з генами у спадок. Решта стали такими через післяпологову травму.

У Середньовіччі ліворуким приписували відьомські здібності, їх переслідували. У СРСР шульгів били по руці, прив"язували до тулуба ліву руку. Так блокували праву півкулю мозку й творчий потенціал дитини.

— У Росії є посібники, як навчити писати ліворуких, — додає Єргієва. — Там все детально розписано: під яким кутом виводити букву, де поставити крапку. У нас такого посібника немає. Дитина вчиться писати інтуїтивно. Ліва рука швидко втомлюється, страждає почерк.

За кордоном для шульгів є магазини. Там продають побутові речі, пристосовані для лівої руки — від штопора до комп"ютерної мишки. Перший магазин відкрили 1968-го в Лондоні. Схожі є у США, Японії та Росії.

Зараз ви читаєте новину «У шульги швидко стомлюється рука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути