четвер, 27 січня 2022 00:05

У лютому на коронавірус захворіє мільйон українців

В Україні почалася нова хвиля коронавірусу. Щодня його підтверджують у майже 20 тис. людей. Поширюється штам "Омікрон".

Повний локдаун у країні поки що не запроваджують. Обмеження діють, залежно від карантинної зони. Станом на 27 січня в червоній зоні перебувають Івано-Франківська та Рівненська області, в помаранчевій — Вінницька, Волинська, Донецька, Житомирська, Закарпатська, Львівська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Чернівецька та Чернігівська області. Інші регіони — в жовтій.

Загальноосвітні, міські художні та спортивні школи переходять на дистанційне навчання. Дошкільні заклади працюватимуть у звичному режимі.

— В України немає шансів зупинити "Омікрон". Це не вдалося ні Франції, ні Британії, ні США, — говорить головний санітарний лікар 36‑річний Ігор Кузін. — Не зупинимо поширення, навіть якщо вакцинуватимемося ще більше.

Пік захворюваності на коронавірус очікують 20–25 лютого. Впродовж третього місяця зими захворіє майже мільйон українців, очікують у Міністерстві охорони здоров'я.

— 24 січня в Україні виявили понад 19 тисяч нових хворих. Система розрахована на 70 тисяч ліжок, але випробовувати її ніхто не хоче, — каже 41-річний Тарас Жиравецький, радник із медичних питань міського голови Львова. — Недуга поширюється швидко. З "Омікроном" люди частіше заражаються повторно. На "Дельту" хворіла одна людина з тисячі, а тут — 100 осіб. З мільйона це вже 100 тисяч.

Штам "Омікрон" відрізняється від "Дельти", але має подібні до ГРВІ симптоми. Найчастіше зустрічається нежить, головний біль, втома та біль у горлі. Нетипові ознаки — втрата голосу чи захриплість, спотворення запаху, смаку. Якщо ПЛР-тест позитивний, медики радять контролювати температуру тіла.

— Не рідкість, коли висока температура не спадає шість днів. Або знижу­ється на сьомий, а на восьмий знову зростає, — говорить Жиравецький.

На третій-четвертий день треба здати аналіз на с-реактивний білок. Якщо показник вище норми — це ознака приєднання бактеріальної інфекції. Медики просять не панікувати та самовільно не купувати ліків.

— Чимало пацієнтів відчувають біль під лопаткою, задишку, йдуть на ультразвукове дослідження і їм кажуть, що є мінімальні зміни при пневмонії. Але сатурація, с-реактивний білок, температура — нормальні. Це не означає, що треба колоти антибактерійні препарати чи дексаметазон. Ці зміни минуть. Якщо ж вжити багато антибіо­тиків, є ризик абсцесів чи алергій.

Зараз ви читаєте новину «У лютому на коронавірус захворіє мільйон українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути