пʼятниця, 10 червня 2011 06:45

У хворих на анемію випадає волосся

— Непритомнію в транспорті мало не щотижня, — говорить 18-річна Ірина Григор'єва із Дніпропетровська. — Мерзну навіть у теплу погоду, голова часто болить, паморочиться. Це через дієту, бо хотіла працювати моделлю. Зараз важу 45 кілограмів. Лікарі кажуть, у мене анемія. Треба їсти м'ясо, а я його не люблю. П'ю вітаміни.

Столичний терапевт 45-річна Валентина Іваненко пояснює, що причин недуги багато. Зазвичай вона виникає через велику втрату крові під час операцій чи травм. Також анемія буває при виразці  шлунка, кістах яєчників, спадкових хворобах. Найпоширеніша серед молодих жінок — залізодефіцитна.

— Анемію іще називають недокрів'ям. Зазвичай є вторинною — свідчить про недугу чи розлад в організмі. З якихось причин у крові виробляється менше червоних кров'яних тілець — еритроцитів. Вони містять гемоглобін, який переносить кисень із легенів до органів. Якщо в організмі бракує заліза, кістковий мозок виробляє еритроцити із малою кількістю гемоглобіну. Він надає крові червоного кольору. Від недокрів'я людина зазвичай бліда. Залізо допомагає регулювати температуру тіла. Коли його бракує, важко зігрітися, руки та ноги весь час холодні.

Серце прокачує більше крові, щоби забезпечити тіло киснем. Через це з'являються задишка, головний біль, запаморочення, слабкість. У хворих на анемію пересушується шкіра, тріскаються п'яти, кришаться нігті та випадає волосся. Вони страждають на запори, їм кортить солоного та гострого. Діти гризуть глину, крейду.

— Майже половина вагітних мають анемію. Це нормально, але вже на четвертому місяці в них різко зменшується запас заліза. Тому обов'язково призначають вітаміни з ним. Якщо їх не пити, дитина народиться ослаблена.

Малі діти та підлітки мають анемію під час стрибків у рості. Через одноманітне та збіднене харчування хворіють також вегетаріанці. Через погане засвоєння вітамінів у кишківнику — старші люди.

— Якщо не їсти м'яса, в організмі не засвоюватиметься вітамін В12. Він потрібен для вироблення гемоглобіну. Також необхідна фолієва кислота. Її бракує людям, які їдять переварені овочі. Через алкоголь та кофеїн в організмі зменшується запас заліза.

Лікар радить їсти більше капусти броколі, шпинату, абрикосів та яблук. Щодня на столі мають бути на вибір м'ясо, риба, яйця, сир, білі гриби. Засвоєнню заліза сприяють мед, солодкі фрукти, овочі.

Зараз ви читаєте новину «У хворих на анемію випадає волосся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути