понеділок, 10 липня 2017 05:25

Третина українських кліщів заражена хворобою Лайма

Автор: www.wikipedia.org
  Хворобу Лайма діагностують за появою на шкірі почервоніння у вигляді кільця. Воно має 5–6 сантиметрів у діаметрі
Хворобу Лайма діагностують за появою на шкірі почервоніння у вигляді кільця. Воно має 5–6 сантиметрів у діаметрі

— Пішли з донькою та чоловіком у ліс — там і причепився кліщ. Удома відчула свербіння під рукою. Подумала, укусив комар, — розповідає 25-річна Галина Дмитренко з Дніпра. — За день–другий підвищилася температура. Не було сил встати з ліжка. Боліла голова. Викручувало суглоби. Лікар поставив діагноз — застуда. Коли почалася судома, стали перевіряти аналізи. Виявилось, що заражена вірусом Лайма. Лікували майже рік. Але без особливого результату. Часто болить голова. Суглоб лівої руки викрутило.

Третина українських кліщів заражені хворобою Лайма. Вона має здатність маскуватися під інші недуги. Людина роками скаржиться на хворі суглоби, запаморочення. У більшості випадків пацієнт не здогадується, що його вкусив кліщ.

— Збудник хвороби передається людині в перші хвилини присмоктування зараженого кліща, разом зі знеболювальною слиною. Підчепити комаху можна в лісі, на садових ділянках, від домашніх улюбленців. І навіть від пасажирів у метро чи автобуса. Коли вони їдуть із квітами й гілками з дач, — розповідає 49-річна Людмила Корнієнко, лікар-інфекціоніст із Києва.

Хворобу Лайма діагностують за появою на шкірі почервоніння у вигляді кільця. Воно має 5–6 см у діаметрі. Може зникати та з'являтися в іншому місці.

— Хвороба починається гостро. У людини з'являється лихоманка, сильний головний біль. Різке підвищення температури, нудота, блювота, ломота у всьому тілі та млявість. Турбує біль у м'язах, найчастіше в шиї і плечах. Протягом декількох тижнів, місяців або навіть років після інфікування у хворих може розвинутися менінгіт. Або тимчасовий параліч однієї половини обличчя. Слабкість у руках або ногах. Якщо не лікувати на ранній стадії — хвороба стає хронічна.

Найбільше кліщів обабіч лісових стежок і доріг. Сидять на нависаючих гілках невеликих кущів і на стеблах трави. Зрідка падають на голову з дерев. У спеку чи під час сильного дощу — малоактивні.

— Під час прогулянки кожні 2–3 години оглядайте себе, — додає Людмила Корнієнко. — Вибрали місце для пікніка чи привалу — огляньте найближчі гілки кущів на наявність цих паразитів. Розпізнати їх просто. Кліщ схожий на коричнево-червоного клопа.

Комаха кусає не одразу. Деякий час пересувається по тілу в пошуках зручного місця. Любить ділянки з ніжною шкірою — під пахвами, колінами. Якщо його придавити чи розчавити, збільшиться ймовірність зараження. Краще капнути на шкіру рослинне масло. Воно перекриє комасі дихання. Кліщ сам виповзе. Тоді його слід віддати на експертизу, щоб визначити, чи заражений.

— Зазвичай людина, у якої з'явилося почервоніння, звертається до дерматолога, — каже Людмила Миколаївна. — Лікар призначає таб­летки від алергії, мазь проти почервоніння та свербіння шкіри. Пляма зникає. Але інфекція залишається в організмі. За два-три місяці після укусу кліща можуть виникати болі в суглобах. Болітиме серце. З'являться ознаки ураження нервової системи. Тоді почнеться складне і тривале лікування антибіотиками.

104 випадки захворювання на хворобу Лайма зафіксували в Києві з початку весни.

Про це розповідає головний санітарний лікар Києва Олег Рубан. Третина кліщів в Україні заражені цією недугою.

Зараз ви читаєте новину «Третина українських кліщів заражена хворобою Лайма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути