Вінничанин 68-річний Василь Хом'як не має хронічних хвороб. Щовесни заготовляє березовий сік.
— Я виріс у селі. Ще малим бігав із хлопцями в ліс по березовий сік. Бабця казала: більше його вип'єш — здоровіший будеш. Уживаю весь час, доки тече. Не нарікаю ні на тиск, ні на серце. Тої весни був якийсь пісок у нирках — увесь розсмоктався. Лікарка казала, що то сік так помагає. Ліків не приймаю ніяких.
Березовий сік можна пити як вітамінну добавку, каже столичний дієтолог 36-річна Наталія Самойленко.
— Містить багато калію, кальцію та інших мінералів. Позитивно впливає на весь організм. Тому корисний майже всім. Відновлює сили після зими і виводить токсини. Допомагає від слабкості та депресії.
Радить уживати за півгодини до їди по склянці.
— Корисний і літнім, і дітям, здоровим і хворим. Не містить великої кількості кислоти, тому не подразнює слизову кишківника. Цукрів теж небагато. Бажано ні з чим не змішувати і не поєднувати. Сік — це ліки, а не напій. З іншими продуктами гірше засвоїться.
Не радить консервований. Якщо соку багато, можна зробити квас чи сироп.
— Найкорисніший протягом доби. Потім починає бродити і кислить. Тоді втрачає частину корисних речовин.
Для схуднення корисно випивати три склянки на добу.
— Обов'язково рекомендую пити в сезон — із середини квітня і до початку травня, тобто три-чотири тижні. Особливо тим, хто одночасно має ожиріння, гіпертонію та подагру. Березовий сік допомагає засвоїти вуглеводи, виводить солі, допомагає роботі печінки.
Якщо на цей час відмовитися від цукру і виробів із білого борошна, без шкоди для здоров'я можна скинути кілька кілограмів.
Коментарі