понеділок, 19 червня 2017 06:20

Спека провокує висипання

— У чоловіка не шкіра, а якась біда. Тільки ранка чи прищ вискочить — на тому місці червоніє і запалюється величезна пляма. Особливо страждає в спеку, бо від поту і пилу гірше, — бідкається 67-річна Тетяна Ковальова з Вінниці.

— Минулого літа роздер щось на нозі. Почервоніло. Стало сочитися. Довго не проходило. Довелося антибіотики пити. Тільки спека прийшла — під рукою свербить і пече. Шкіра червона, як світлофор. Кажу: "Нічим не маж і не чіпай, тільки холодною водою мий".

— Влітку більшає пацієнтів з дерматитами. Іноді у людини із чутливою шкірою виникає подразнення на власний піт, — каже столичний дерматолог Олена Костенко, 50 років. — Висипання нагадують дрібненькі червоні прищики, гнійники. Їх треба лікувати антибіотиками.

Допомагає дитячий крем або будь-який, що містить пантенол. Важливо дотримуватися гігієни. Не носити синтетичний одяг. Митися двічі на день, але не гарячою водою. Приймати теплі ванни з чередою, нагідками, содою та морською сіллю. Не терти почервонілі місця для душу і не мазати антиперспірантами. Вони викликають подразнення, адже містять сульфат алюмінію.

Якщо запалення сильне, призначають ліки проти алергії та гормональні мазі. Радять не їсти гостре, жирне, смажене, не пити алкоголю.

Алергія на сонце виникає спонтанно

Тільки-но припече сонце, можуть з'являтися темні цятки на шкірі. Дуже сверблять.

— Це фотодерматит — алергія на сонце. Ще називають сонячна кропивниця, — продовжує Олена Костенко. — Може початися спонтанно через надмірну чутливість до сонячних променів. Найбільше "чіпляється" до білявих та рудих. Вони мають світлу шкіру. Сонцезахисні креми не допомагають. Їм не можна бувати на сонці. Ускладнення проявляється почервонінням та появою пухирів.

Зараз ви читаєте новину «Спека провокує висипання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути