середа, 16 березня 2011 07:00

Сонце найбільше шкодить зеленооким

"За тиждень планую полетіти на відпочинок до Індії. Колега повернулася звідти два дні тому — червона, як рак. Вихваляється засмагою, а я переживаю, щоб так не обгоріти. У мене біла шкіра й голубі очі. Крім того, маю багато великих родимок на тілі. Улітку намагаюсь на сонці довго не бути, бо згоряю. Завжди засмагаю навесні. Як мені вберегти шкіру в південній країні?"

Киянка Наталія Павлюченко, 31 рік

— Від сонця шкіру захищає пігмент меланін, який міститься в ній, — пояснює 27-річний Кузьма Хобзей, дерматолог Інституту псоріазу та хронічних дерматозів. — Він виробляється під дією сонця, надає шкірі кольору. За зиму меланіну меншає, тому й засмагнути легше.

Лікар каже, що сонце часто провокує рак шкіри. Найуразливіші — руді та блондини з блакитними чи зеленими очима. У їхній світлій шкірі найменше пігменту. Особливо небезпечні сонячні опіки. Що їх більше було, то вищий ризик онкології. Діти до 15 років менше захищені від опромінення.

— Найкраще користуватися  кремами із рівнем сонячного захисту від 15 до 50. Засоби на основі діоксиду титану відбивають сонячне проміння, наче дзеркало. Вони надають шкірі перламутрового блиску, не викликають алергії. Також випускають креми, що поглинають світло. Вони прозорі, але можуть викликати подразнення. Найкраще купувати засоби, які захищають і від ультрафіолетового проміння, і від інфрачервоного. Тоді шкіра не згорить. Маститися треба кожні 2 години, після купання, потіння, у затінку.

Дерматолог радить з'являтися на сонці до десятої ранку і після 16.00.

Родимки не можна мастити кремами та заклеювати пластиром. Вони перегріваються, і виникає запалення. Купальник від сонця не захищає. Через  проміння шкіра швидко старіє.

Зараз ви читаєте новину «Сонце найбільше шкодить зеленооким». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути