Ексклюзиви
понеділок, 08 липня 2019 07:00

Солодощі пришвидшують розвиток геморою

Автор: WWW.UARP.ORG
  Причинами геморою є запори, сидячий спосіб життя та підняття важкого
Причинами геморою є запори, сидячий спосіб життя та підняття важкого

— Сидіння на унітазі довше п'яти хвилин спричиняє геморой, — розповідає Дмитро Шамрай, 30 років, хірург-проктолог, асистент кафедри хірургії №1 Київського медичного університету. — Корисніше сидіння наприсядки. Хвороба помолодшала на 15 років, бо люди перебираються працювати в офіси. Не рідкість 20-річні пацієнти. Багато програмістів.

Геморой — розширення вен і артерії, від чого збільшується судинна тканина анального каналу. З часом органи починають випадати назовні. Причинами є запори, сидячий спосіб життя, підняття важкого. Також під загрозою вагітні у третьому триместрі через відтік крові від малого тазу. Хвороба починається з кровотеч, які посилюються від запорів, алкоголю чи фізичних навантажень. Без лікування за рік-два геморой переходить у хронічну стадію. Починається свербіж, біль у задньому проході.

Для діагностування геморою та анальних тріщин достатньо огляду проктолога. Хворим призначають анаспопію одноразовим анаскопом. Він схожий на прозорий пістолет, що вводять у пряму кишку для виявлення внутрішніх вузлів. Продається в аптеці, як і стерильні гінекологічні набори для жінок.

— Колоноскопія — обстеження із трубкою з камерою не може оцінити стадію геморою, бо бачить глибшу картину — товстий кишечник.

У разі підтвердження діагнозу призначають послаблювальні препарати для внутрішнього геморою та свічки — для зовнішнього. Якщо випадають внутрішні тканини, допоможуть мазі з протизапальним ефектом. Вони ще й зміцнюють стінки вен. Корисні теплі ванночки з розчином солі або відваром ромашки.

— Погано діє на стінки прямої кишки гостра і смажена їжа. Також треба відмовитися від випічки, солодощів і шоколаду. Більше їсти овочів і фруктів, щоб прискорити проходження їжі в кишечнику. Це й буде профілактикою геморою.

Корисні фізичні вправи: ножиці, берізка, маршування на місці. Вони зміцнюють стінки судин прямої кишки, захищають від застою крові, зміцнюють мускулатуру кишечника і черевної порожнини. Під час виконання вправ не потрібно сильно напружувати м'язи. Все розпочинається з мінімальних навантажень, які збільшуються поступово, плавного їх виконання, без ривків. Також дозволені їзда на велосипеді, веслування і верхова їзда.

— Заборонені тренування з підніманням гантель, глибокі присідання, нахили у сторони, махи ніг, підйом і скручування їх. Ці вправи підвищують внутрішньочеревний тиск та перена­пружують м'язи внизу живота.

Зараз ви читаєте новину «Солодощі пришвидшують розвиток геморою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути