четвер, 11 листопада 2021 06:25

Щеплюватися можна за чотири тижні після коронавірусу

Автор: Влада МОСКВІТІС
 

Міністерство охорони здоров'я затвердило протипокази до вакцинації від Covid-19. Важка алергічна реакція на першу дозу є пожиттєвим приводом не щепитися. А людям з ознаками гострої респіраторної інфекції слід відкласти вакцинацію на два тижні.

Від коронавірусу роблять щеплення через 14 днів після вакцинації від інших інфекційних хвороб. Не рекомендовано вакцинуватися під час лікування препаратами з плазми крові людей, які перенесли Covid-19. Це дозволено за три місяці після завершення курсу терапії.

— За 28 днів від появи симптомів хвороби можна робити щеплення від коронавірусу, — каже столичний імунолог Федір Лапій, 48 років. — Відкласти його можна до трьох місяців, за новими рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я. Раніше було пів року. Підходять всі доступні в Україні вакцини — "Коронавак", "Астразенека", "Пфайзер", "Модерна".

Не варто надіятися на атитіла після хвороби. Невідомо, якої кількості їх вистачає для захисту організму. Вакциновані вп'ятеро рідше заражаються коронавірусом, ніж ті, хто його переніс. Щеплення також знижує ризики ускладнення та госпіталізації.

— Вакцина захищає краще, ніж перенесений ковід. Це підтверджують дослідження. Не рекомендують визначати антитіла перед щепленням та орієнтуватися на цей показник, приймаючи рішення про вакцинацію, — продовжує Лапій. — Немає поняття мінімального рівня антитіл, бо є різні методи визначення. Це питання потребує додаткового вивчення.

Щеплювати рекомендовано й жінок при надії. У них вищий ризик ускладнень від Covid-19.

— Це дасть вагітній захист від коронавірусу, який вона передасть через плаценту дитині. Британські вчені радять вакцинуватися після 12-го тижня вагітності, якщо жінка не в групі ризику. Також є думка, що першу дозу треба вводити на початку вагітності. А другу — в третьому триместрі.

Вакцинація на будь-якому терміні не впливає негативно на плід чи на майбутню матір. Ризику зараження немає, бо жоден препарат не містить живого вірусу. Проте жінкам при надії протипоказані "Сіновак" і "Коронавак".

— Цей виробник не провів достатньо досліджень стосовно майбутніх матерів. Тому включив їхню вагітність до протипоказань. Швидше за все, з часом прибере це з інструкції. Бо небезпеки застосування цих препаратів для вагітних немає, — каже Лапій.

Дозволено вакцинувати від коронавірусу й дітей від 12 років. Вони повинні мати всі обов'язкові щеплення.

— В Україні через Covid-19 ми втратили понад 50 дітей. Переважно хворих на цукровий діабет чи рак. Вакцина для них — безпечна й ефективна.

— Коронавірус робить кров густішою. Це може призвести до утворення тромбів, — каже судинний хірург Ліна Гріншпун. — Але захворювання вен на ногах не є протипоказом до щеплення. При тромбозі не дозволені лише векторні вакцини. Зокрема, "Астразенека". Та можна щепитися іншими. За необхідності лікар призначить препарати для запобігання згущення крові.

Хворим на тромбоз вен чи варикоз радить перед вакцинацією зробити ультразвукове дослідження судин і загальний аналіз крові.

Зараз ви читаєте новину «Щеплюватися можна за чотири тижні після коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути