четвер, 05 червня 2008 16:32

Родимки треба діагностувати щопівроку

Автор: фото: Олександра СУБОТІНА
  Дерматовенеролог клініки лазерної медицини доктора Богомольця Ірина Сидоренко проводить комп’ютерну діагностику. За кілька хвилин на екрані монітора лікар і пацієнтка побачать збільшене зображення родимки
Дерматовенеролог клініки лазерної медицини доктора Богомольця Ірина Сидоренко проводить комп’ютерну діагностику. За кілька хвилин на екрані монітора лікар і пацієнтка побачать збільшене зображення родимки

Засмагання може спровокувати рак шкіри або меланому. Це злоякісна пухлина, яка розвивається із родимки, що переродилася. Частіше хворіють жінки 18–40 років. Медики також радять берегтися людям зі світлим і рудим волоссям, світлошкірим, із ластовинням та тим, у кого є хоча б три великі родимки.

— Смертність від меланоми в Україні 95 відсотків, — розповідає Ольга Богомолець, 41 рік, головний лікар Клініки лазерної медицини доктора Богомольця. — Тобто зі 100 хворих протягом п"яти років помруть 95. У США, навпаки, 95 залишаться живими. Головна причина — погана обізнаність людей. Якщо ти погано бачиш, треба йти до окуліста, змінилася родимка — до онкодерматолога.

Каже, коли була студенткою, бачила меланому раз на півроку, тепер щодня. Навіть у школярів діагностують.

— Сьогодні у нас була мама з восьмирічною дівчинкою. Розповіла, що прийшла б ще рік тому, але ніколи не думала, що у дитини може бути меланома.

Найчастіше здатність до переродження родимки передається спадково. Також меланому провокує надмірне засмагання, часті сонячні опіки в дитинстві та травми родимок.

— Особливо часто вони травмуються на голові, — пояснює Ольга Вадимівна.— Як правило, їх не помічають перукарі. Після кожного зрізання родимка розростається й може переродитися. Тому радимо їх видаляти. Також краще видалити родимки, що ростуть на талії чи біля бюста.

Якщо родимка симетрична, не має тріщин чи змін кольору, можна не хвилюватися. Але щороку після закінчення пляжного сезону дерматолог радить проходити комп"ютерну діагностику.

— На ранній стадії меланому майже неможливо відрізнити від родимки. Лише на комп"ютерній епілюмінесцентній дерматоскопії видно внутрішні зміни. Процедура схожа на УЗД. На шкіру, де розмішена родимка, прикладають невелику камеру. Вона просвічує її, фотографує й передає зображення на екран монітора.

Лікар збільшує картинку та діагностує родимку протягом кількох хвилин. Якщо патології немає, назначають повторний огляд через півроку. Помітили зміни — операцію. Видалити родимку можна лазером, з допомогою радіохвиль чи скальпелем.

— Лише своєчасна діагностика та лікування гарантують, що меланома не розвиватиметься й людина житиме, — застерігає Ольга Богомолець. — Інакше може згоріти за півроку.

Зараз ви читаєте новину «Родимки треба діагностувати щопівроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути