понеділок, 13 січня 2020 07:10

Подразнення кишківника знімає вівсянка

— У свята люди накинулися на жирну і ситну їжу. Це виснажує організм більше за голодування. Від новорічних переїдань у людей скаче тиск і болить серце, — розповідає столичний гастроентеролог Ольга Марчук, 53 роки. — Травна система вимагає більше крові. Серце частіше скорочується, калорії відкладаються в жир і гусне кров.

Перед прийомом їжі радить випити теплої води. Так шлунок заспокоїться, зменшиться відчуття голоду й не доведеться переїдати.

— На свято варто зварити узвар із сухофруктів, — каже лікар. — Він стимулює травлення. Щоб не перевантажувати організм, починати застілля варто з молочних, рибних чи м'ясних страв. Замість свинини чи яловичини можна з'їсти варене яйце та кілька шматочків бринзи. Після цих страв можна братися за салати з майонезом і ковбасою. З них не варто починати застілля. Овочі, майонез та олія подразнюють слизову.

Наступного дня після застілля радить зробити розвантажувальний день. Їсти овочевий суп, холодець із хроном, кашу з овочами.

— Вівсяна каша знімає подразнення стінок кишківника і шлунка. Рисова — очищає організм, бо рис є природним сорбентом.

Щоб зняти напругу, радить випити трохи води з лимонним соком. Розжувати кілька насінин кмину, коріандру й анісу. Вони допомагають травленню. Важкість проходить від чашки зеленого чаю або відвару м'яти.

Зараз ви читаєте новину «Подразнення кишківника знімає вівсянка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути