— У свята люди накинулися на жирну і ситну їжу. Це виснажує організм більше за голодування. Від новорічних переїдань у людей скаче тиск і болить серце, — розповідає столичний гастроентеролог Ольга Марчук, 53 роки. — Травна система вимагає більше крові. Серце частіше скорочується, калорії відкладаються в жир і гусне кров.
Перед прийомом їжі радить випити теплої води. Так шлунок заспокоїться, зменшиться відчуття голоду й не доведеться переїдати.
— На свято варто зварити узвар із сухофруктів, — каже лікар. — Він стимулює травлення. Щоб не перевантажувати організм, починати застілля варто з молочних, рибних чи м'ясних страв. Замість свинини чи яловичини можна з'їсти варене яйце та кілька шматочків бринзи. Після цих страв можна братися за салати з майонезом і ковбасою. З них не варто починати застілля. Овочі, майонез та олія подразнюють слизову.
Наступного дня після застілля радить зробити розвантажувальний день. Їсти овочевий суп, холодець із хроном, кашу з овочами.
— Вівсяна каша знімає подразнення стінок кишківника і шлунка. Рисова — очищає організм, бо рис є природним сорбентом.
Щоб зняти напругу, радить випити трохи води з лимонним соком. Розжувати кілька насінин кмину, коріандру й анісу. Вони допомагають травленню. Важкість проходить від чашки зеленого чаю або відвару м'яти.
Коментарі