понеділок, 04 грудня 2017 06:26

Роздільне харчування отруює кров

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.likar.info
  Панкреатит проявляється здуттям живота, схильністю до закрепів чи проносів. Людині не стає легше після блювання. Її й далі нудить, болить живіт
Панкреатит проявляється здуттям живота, схильністю до закрепів чи проносів. Людині не стає легше після блювання. Її й далі нудить, болить живіт

— Отруїлася. Нудило, боліла голова. Думала, вмираю, викликала "швидку", — каже Маргарита Подолян, 43 роки, з міста Ланівці Тернопільської області. — В лікарні зробили аналіз крові. Він показав, що це був напад панкреатиту.

У лікарні лежала під крапельницею. Після виписки Маргариті Подолян порадили двотижневу дієту, призначили ліки для перетравлення їжі. Вони відновлюють роботу підшлункової залози.

— Хронічний панкреатит — це і добре, й погано. Добре, що людина про це знає. Бо зволікання під час нападу може її вбити, — говорить 53-річний Борис Скачко, столичний дієтолог. — Люди шкодять підшлунковій роздільним харчуванням, плутаючи його з правильним. Тоді їжа не переварюється, а в шлунку розмножуються шкідливі бактерії. Викидають у кров отруйні токсини. Кров розносить їх по організму. Тому болить голова.

Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Вона виробляє ферменти для перетравлення їжі. Недуга має гостру й хронічну форму.

— Без лікування хронічний панкреатит переростає в гострий. 15 відсотків пацієнтів після нього стають діабетиками I типу, а 85 відсотків — помирають. Тому треба зробити все, щоб запобігти гострому панкреатиту. Не треба дражнити підшлункову. Якщо після певної страви виникає біль у верхній частині живота, в ділянці шлунка, "під ложечкою" — її більше не можна їсти. Найгірше, коли біль перейшов у поперек. Терміново потрібно викликати лікаря.

Недуга проявляється здуттям живота, схильністю до закрепів чи проносів. Про погану роботу підшлункової залози свідчить погане змивання калу з унітазу. Неодноразове його прилипання має занепокоїти людину.

— Від отруєної крові організм швидше старіє. У чоловіків може виникнути простатит, а в жінок — полікістоз яєчників.

Для покращення роботи підшлункової залози призначають ліки з травними ферментами.

— Головне — не звикати до них. Покращили стан, і досить. Важливіше налагодити роботу травної системи правильним харчуванням. Що більш запущений панкреатит, то нейтральніша й прісніша має бути їжа.

Радить їсти малими порціями кілька разів на день.

— Якщо перенесли панкреатит, будете мучитися з ним усе життя. У моїй практиці були смертельні випадки. Найбільше їх припадає на Різдво та Великдень, коли люди виходять із посту. Гострі й жирні страви в поєднанні зі спиртним стають отрутою, — каже столичний гастроентеролог Марина Пишнюк, 35 років. — Найбільша небезпека — назбирується стільки шлункового соку, що залоза перетравлює сама себе.

При панкреатиті не можна "чистити" організм. Це шкодить печінці.

— Часто його плутають із отруєнням. Але людині не стає легше після блювання. Її й далі нудить, болить живіт.

Заборонено пити алкоголь, каву, соки й газовані напої. Також — їсти здобну випічку, борщі, кислі супи, яйця, консервацію, цукерки й морозиво. Смаження треба замінити на запікання або варіння.

— Підшлункова залоза — чутлива. Не любить продукти з грубою клітковиною. Тому одним фрукти корисні, а інші — кривляться від болю в боці.

Зараз ви читаєте новину «Роздільне харчування отруює кров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути