пʼятниця, 11 листопада 2011 00:45

Рани на внутрішніх органах провокують викидні

Автор: фото З САЙТА WWW.farm-med.ru
  Лапароскопію роблять, вводячи хірургічні інструменти через маленькі надрізи в черевну порожнину хворого. Зображення внутрішніх органів передають на великий монітор. Щоб було краще видно, живіт ”надувають” газом
Лапароскопію роблять, вводячи хірургічні інструменти через маленькі надрізи в черевну порожнину хворого. Зображення внутрішніх органів передають на великий монітор. Щоб було краще видно, живіт ”надувають” газом

Вінничанка 30-річна Анастасія Гречанівська 12 років заміжня. Не може завагітніти.

Після лікування в Україні обстежилася в Польщі. Там їй зробили діагностику, а кров відправили на аналіз до США.

— У Гарварді по крові визначили, що у мене ендометріоз. Це маленькі кров'яні рани на внутрішніх органах. Вони виробляють антитіла, які одразу провокують викидень. Є продукти, які впливають на розвиток ендометріозу. Мені заборонили їсти все, в чому є пшениця та коров'яче молоко, червону квасолю. Порадили обмежити кукурудзу й рис. Почала сама пекти хліб, сир купувала козячий. Окрім дієти, рік лікувалася вітамінами. Мене вів лікар із Любліна.

Коли недугу не вдалося вилікувати, Анастасію перевели до варшавської клініки, яка спеціалізується на лапароскопії. Це операція, коли через малі розрізи в черевну порожнину вводять хірургічні інструменти.

— Дата операції збіглася із міжнародним конгресом лікарів. У варшавську клініку приїхав американський професор Х'юджерс, що 40 років робить такі операції. На мені показував майстер-клас. У США це б коштувало 15 тисяч доларів.

Операція тривала понад годину під наркозом. Хірург зробив надріз над пупом, наповнив живіт газом, щоб надувся і було добре видно всі органи на екрані. Під пупом зробив два надрізи для інструментів.

— Коли лягала на операційний стіл, бачила на стіні велетенський телевізор, на який виводиться зображення. Мені розповіли процес операції. Оглядають всі стінки маточних труб, піднімають і перевертають яєчники. Якщо знаходять очаг ендометріозу, його припікають лазером, одразу відсмоктують кров, рідину, щоб там нічого не залишалося. Аби органи зосталися на своєму місці і не позлипалися труби, вводили спеціальний гель. Американський професор привіз його із собою. Він вдвічі дорожчий за той, який використовують у Польщі. Потім у живіт ввели й розправили спеціальну плівку, щоб захистити органи від спайок. Через місяць ця плівка і гель розсмоктуються.

Анастасія залишилася на дієті. Продовжує лікування препаратами, які польські лікарі замовили в Італії.

— Такі операції проводять і в Україні. Це початок лікування, потім ще три–шість місяців приймають гормональні препарати, — пояснює акушер-гінеколог Прикарпатського центру репродукції людини Ірина Барашкова, 33 роки. — Діагностувати ендометріоз в Україні почали недавно. Для цього теж використовують лапароскопію.

Недуга в Україні мало вивчена. Лікарі припускають, що вона виникає через операції на малому тазі, "вишкрібання", генетичну схильність.

— Одна з теорій — потрапляння крові через труби у черевну порожнину під час менструації. Згодом провокує утворення точкових вогнищ на органах жінки.

Недуга може проявитися на кишківнику й здатися хворобою шлунково-кишкового тракту. При ендометріозі на репродуктивних органах жінка відчуває біль під час статевих стосунків. До й після місячних має майже чорні кровомазання.

— Хороший метод лікування — вагітність. Доки жінка виношує дитину й годує груддю, рани затягуються самі. Для загоєння інколи препаратами провокують штучний клімакс. Місячні зникають, ендометріоз загоюється. Потім жінка може народжувати.

Зараз ви читаєте новину «Рани на внутрішніх органах провокують викидні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути