четвер, 22 жовтня 2009 20:25

Причину алергії визначають після п"яти років

У киян Ігоря та Марії Сенечків на алергію хворіє молодший син, 1,5-річний Микола. Хвороба почалася з чотирьох місяців.

— Чоловік приніс мені букет квітів, — говорить Марія. — Син потрогав соняшник, а через кілька годин на ручках з"явилося почервоніння. Під вечір почав сопливити. Думали, простуда. Пройшло через пару днів.

Коли мати з дитиною поїхали до родичів у село на Черкащину, у малого знову з"явилися висипи на шкірі.

— Розхворівся у перший же день. Весь час плакав, шкіра почервоніла, піднялася температура. Дитячий алерголог припустила, що в нього пилкова алергія. Точно сказати не змогла. Розповіла, що алергію викликають цвітучі квіти, сухе сіно, домашня пилюка, піряні перини і подушки. Заборонила тримати домашніх тварин і рибок.

Олександра Козар, 54 роки, лікар-алерголог із Закарпаття каже, причину алергії з"ясовують після 5 років. Визначають прік-тестом. На руку дитині наносять побутові, пилкові, харчові алергени. Роблять маленький прокол у шкірі. За 15–20 хв. перевіряють, де з"явилося почервоніння. Такі тести роблять у поліклініках, у столичному Центрі алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів на вул. Зоологічній, 3. Також у діагностичному центрі на вул. Кондратюка, 8.

— До п"яти років тест робити не можна, бо в дитини не сформована імунна система. Малюкам ставимо попередній діагноз на основі симптомів і скарг мами. Прибрати алергени легше, коли вони вчасно виявлені. Тоді дитина може перерости алергію. А запущена хвороба переходить в атопічний дерматит. Його важко лікувати.

Лікар каже, вагітна жінка може спровокувати алергію в майбутньої дитини неправильним харчуванням.

— У період вагітності не можна зловживати цитрусовими, горіхами, рибою. Також хвороба може передатися дитині спадково, якщо в родині є алергики або хворі на бронхіальну астму. Під алергію часто маскуються проблеми з травленням. Раджу показати малюка гастроентерологу. І двічі на рік ходіть на прийом до алерголога.

Олександра Козар радить не давати хворій дитині цитрусових, червоних овочів і фруктів, горіхів, меду, молока, продуктів із харчовими добавками. Їсти варто каші, найкраще — гречку. Картоплю перед варінням відмочувати 20 хв. Одягають дитину в бавовняний одяг, прасують його з виворітного боку.

Зараз ви читаєте новину «Причину алергії визначають після п"яти років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути