Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2017 05:11

При остеопорозі корисно їсти холодець

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.tazobedrennyj-sustav.com
  Остеопороз найчастіше буває у жінок після 50 років і у чоловіків старших 70
Остеопороз найчастіше буває у жінок після 50 років і у чоловіків старших 70

Недостатність ваги послаблює кістки

— Не повірите. Йшла з магазину, у дворі задивилася на кота. Спіткнулася і тепер маю перелом стегна. Як таке взагалі може бути? — каже на прийомі в лікаря 68-річна Поліна Корчак із Чернігова.

— Найчастіше так і буває. Спіткнулася людина на рівному місці, невдало відкрила важкі двері, впустила на ногу книжку. Здавалося б — дрібниця. А для хворого з остеопорозом — перелом, — говорить Марина Гордійчук, 52 роки, ревматолог Черкаської міської лікарні. — Це захворювання вражає кісткову тканину. У ній утворюються порожнечі-пори. Кістки скелета стають крихкими.

На ранніх стадіях недуга ніяк не проявляється. Але в міру ослаблення кісток з'являється біль у спині, часті переломи.

Схильність до розвитку захворювання залежить від багатьох факторів. Головний — збільшення або зменшення кількості гормонів, тобто їх дисбаланс.

— Найчастіше буває у жінок старших 50 років, — продовжує Гордійчук. — Під час менопаузи в них зменшується кількість жіночих гормонів — естрогенів. У чоловіків із віком відбувається поступове зниження рівня тестостерону. Ослабленню кістки сприяє надлишок і недостатність гормонів щитоподібної залози. Недостатня вага тіла також послаблює кістки, як у чоловіків, так і у жінок.

Профілактика захворювання полягає в повноцінному харчуванні.

— Люди похилого віку споживають менше протеїну. Їм потрібні спеціальні добавки. Якщо жінці більш як 50 років, а чоловікові — за 70, щоденна кількість кальцію має бути 120 грамів. Гарні джерела кальцію — знежирені молочні продукти, овочі з темно-зеленим листям, консервовані сардини з кістками. Частіше варіть традиційну святкову страву — холодець.

Ризик розвитку остеопорозу мають люди малоактивні. Корисні ходьба, біг, стрибки. Також танці.

— Фізичні вправи приносять найбільшу користь, якщо вони регулярні. А ось споживання алкоголю більше двох порцій у день підвищує ризик розвитку хвороби. Паління також послаблює кісткову тканину, — додає.

Зараз ви читаєте новину «При остеопорозі корисно їсти холодець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути