пʼятниця, 03 лютого 2012 06:00

При артрозі треба стежити за вагою

Автор: фото з сайта www.tpepost.com
  Із роками хрящова тканина суглобів руйнується. Хворі коліна хрустять, набрякають
Із роками хрящова тканина суглобів руйнується. Хворі коліна хрустять, набрякають

— Третина моїх пацієнтів після 40 років жаліються на суглоби, а після 60 практично всі, — розповідає львівський рефлексотерапевт Ігор Горбатюк, 34 роки. — Історії у багатьох схожі. Кажуть, що відчували хрускіт чи тріск у колінах раніше, але не йшли, бо нічого сильно не боліло. До мене приходять, коли коліно підпухає, не можуть піднятися сходами чи отримують якісь підвивихи.

Найчастіше ця недуга уражає колінні та кульшові суглоби.

— При артрозі зношується внутрішньосуглобовий хрящ. Як і будь-яка інша частина тіла, старіє й хрящова тканина. У нормі поверхні суглобів абсолютно гладенькі, між ними є шар рідини, яка дозволяє вільно рухатися, — говорить медик. — Із роками чи через травму хрящова тканина руйнується, поверхня стає нерівною. Обмеженість руху відчувається особливо після сну, але за 10-15 хвилин минає.

Недуга нагадує про себе ввечері, після важкого робочого дня. Попервах біль має тимчасовий характер, після відпочинку вщухає. З часом болі стають сильнішими, не минають. Багато  хто з хворих відчуває хрускіт при згинанні коліна. Поступово згинати і розгинати його стає дедалі тяжче. Хрящова структура не відновлюється. Можна лише призупинити розвиток недуги.

— Багато пацієнтів з артрозом огрядні. Зайва вага додає навантаження на суглоби. Раджу дотримуватися дієти, — каже лікар. — Фізичні вправи краще виконувати лежачи. Так немає навантаження на хворі суглоби. Від бігу та стрибків  відмовитися. Варто носити наколінник. Так фіксується суглоб. У холодну пору року корисний курс сольових ванн, який можна провести удома. Вода повинна бути гарячою. Вибирайте натуральні комплекси для ванн з екстрактами протизапальних рослин — ромашки, шавлії, сосни. Корисно після ванни втерти в суглоби небагато натуральної олії ялиці. Можна користуватися також натуральними грязями, які продаються в аптеці, бішофітом. Ефективні також препарати та мазі на основі колагену. Вони сприяють відновленню хрящів.

Зараз ви читаєте новину «При артрозі треба стежити за вагою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути