Ексклюзиви
понеділок, 20 березня 2017 07:10

Після видалення катаракти розріз не зшивають

Автор: ФОТО З САЙТА www.a-betka.in.ua
  Катаракта розвивається непомітно для людини. Поступово хворий починає бачити, ніби через запітніле скло
Катаракта розвивається непомітно для людини. Поступово хворий починає бачити, ніби через запітніле скло

— Катаракту заробив на роботі. Працюю режисером монтажу на каналі й весь день зводжу сюжети. Став помічати, що в кутку лівого ока щось сіріє, — говорить киянин Микита Циганчук, 51 рік. — Лікар сказав, маю катаракту. Не став чекати, доки зовсім осліпну й ліг на операцію. Того ж дня повернувся додому, а за два дні — на роботу.

Катаракта розвивається поступово — за п'ять-десять років. Очі при ній не болять.

— Це хвороба старших людей. Найчастіше з нею мають справу після 55 років, — розповідає столичний офтальмолог 37-річна Вікторія Бордіян. — Людина не сліпне, просто картинка перед очима мутніє. До сітківки не доходять світлові промені. Хворий бачить усе, як через запітніле скло. Більше щастить тим, у кого пляма збоку, а не посередині. Вона не заважає бачити. У кого в центрі кришталика — втрачає зір.

Часто пацієнти купують краплі з вітамінами й мікроелементами. Від них зупиняється розвиток хвороби, але вони не лікують. Лише відтягують час до хірургічного втручання.

— Відновити помутнілий кришталик може тільки операція з видалення катаракти. Якщо не лікувати її, пошкодиться зоровий нерв. Зір буде неможливо повернути.

Перед операцією наркоз не вводять шприцом, а крапають в око. Потім лікар робить мікророзріз не більш як 2 мм. Видаляє помутнілий кришталик і на його місце ставить штучну лінзу. Розріз не зашивають. Він сам заростає. Вся операція триває 10–15 хв. Того ж дня пацієнт повертається додому.

— Я не раджу гратися з народними за­собами. Ніяк не можу людям донести, що цим вони шкодять собі. Лише час затягують і дають хворобі можливість прогресувати.

Тиждень після операції не можна терти очі чи тиснути на них, нахилятися, піднімати важке. Бо підвищуватиметься тиск в оці. Робити макіяж і приймати душ дозволяють на третій день після операції. Очі заплющують, щоб вода не потрапила на нову лінзу. Через це в око може потрапити інфекція.

— Після операції в очах можливе поколювання, ніби потрапив пісок. Це нормальні відчуття. Минають за три-чотири дні.

Зараз ви читаєте новину «Після видалення катаракти розріз не зшивають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути