четвер, 19 липня 2007 17:09

Підшлункова не витримала щоденних чебуреків

Киянин Андрій Батко, 32 роки, про свій панкреатит дізнався випадково. Удома його раптово скрутив різкий біль у шлунку, ледве доповз до ліжка. Каже, добре, що поряд на тумбочці стоїть телефон — вдалося викликати "швидку".

— Лікарі думали, що то виразка, — пригадує чоловік. — Повезли до лікарні. Боялися, що  може відкритися кровотеча. А вже у відділенні поставили діагноз — запалення підшлункової залози, панкреатит.

Андрій каже, що в цьому сам винен. Півроку тому він переїхав до Києва з провінційного міста. Жив сам, за роботою готувати не мав часу.

— Зранку та ввечері їв чебуреки. Біля метро на Дарниці їх тітки смажать. На вихідні варив вареники, робив яєчню. Зрідка кришив собі салат. Ще й курив по півтори пачки в день.

Курив по півтори пачки в день

Суп чоловік востаннє їв два місяці тому, коли приїздила мама.

— У лікарні я пролежав два тижні на уколах. Виписали додому за умови, що мене доглядатиме фаховий медик. Сестра приїхала, вона в мене медсестра. Ставила мені три дні крапельниці.

Після загострення чоловік змарнів і схуд. Каже, скинув п"ять кілограмів.

— Тепер мушу дотримуватися дієти, — зітхає. — Вчуся варити супи й каші. Хоч і не люблю.

Сміється, що перший суп зварив нікудишній: вода, картопля й багато зелені.

До другого додав трохи томату й ложку сметани у тарілку — стало смачніше.

— Мені не можна нічого засмажувати, не можна кидати у суп м"ясо. Хіба що уху на рибі. Яйця — тільки варені, нічого гострого, ніякого алкоголю — і так півроку. Гастролог сказав, якщо дотримаюся дієти — на Новий рік зможу їсти м"ясо.



Три дні нічого не можна їсти


Запалення підшлункової залози (панкреатит) виникає через жирну їжу, алкоголь та стрес. Хвороба може бути, коли залоза виробляє недостатньо ферментів, щоб перетравити їжу. Або викидає їх забагато — тоді орган сам себе "перетравлює".

— Гострий панкреатит починається з високої температури, здуття живота, сильного болю, — пояснює Євдокія Вакуленко, 67 років, завідуюча гастроентерологічним відділенням Київської обласної лікарні. — Якщо не звернутися до лікаря, у черевній порожнині може зібратися рідина або розвинутися жовтяниця.

Таких хворих лікують у хірургічному відділенні. Підвищену функцію залози подавляють антибіотиками.

— Перші три-чотири дні пацієнтові не можна їсти. Лише за допомогою крапельниць уводять ліки. Потім хворий має дотримуватися дієти: супи, каші, сир, м"ясо лише відварене.

А от від алкоголю, куріння, жирної і гострої їжі, копченостей, солодкої води з барвниками треба відмовитися. Гастроентеролог каже, якщо хворий дотримуватиметься всіх приписів, з часом залоза відновить нормальну роботу.

Зараз ви читаєте новину «Підшлункова не витримала щоденних чебуреків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути