вівторок, 27 березня 2012 06:30

Отрута від жуків руйнує нирки

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Садівники, які кілька разів на рік кроплять дерева та городину отрутохімікатами, часто страждають на ниркову недостатність. На початкових стадіях болю не відчувають
Садівники, які кілька разів на рік кроплять дерева та городину отрутохімікатами, часто страждають на ниркову недостатність. На початкових стадіях болю не відчувають

58-річний Василь Котенко із райцентру Сміла захворів на ниркову недостатність. Сім років навесні кропив яблуні в саду, тричі протягом літа — картоплю від колорадських жуків.

— Одного разу після городу було геть погано, стало млосно, голова крутилася, тошнило, — розповідає. — Пару днів так побуло й пройшло. До лікарів не звертався, думав, обійшлося. Почувався нормально. Попросив жінку, щоб купила респіратора. Кум порадив, казав: "Написано ж на пачках для ядів, що треба захищаться, значить, так і роби".

На початку березня господар звернувся до лікарів щодо підвищеного тиску і болів у попереку.

— Думав, радикуліт, простудив спину під час морозів. Здав сечу на аналізи. Мені сказали, що проблема з почками, погано працюють. Буду лягать у больницю й лікуваться. Якщо аналізи не покращаться, можуть призначить і гемодіаліз. Постоянно доведеться очищать кров, бо почки не справлятимуться.

Однією з поширених причин захворювання нирок лікарі називають необережне поводження з хімікатами.

— Отрута, якою садівники обробляють дерева від шкідників і картоплю від колорадського жука небезпечна для нирок, — говорить терапевт 30-річна Тетяна Дриженко з Черкас. —  Цей орган фільтрує кров і виводить шкідливі речовини із сечею. Отрута поступово руйнує нирки. Так звані клубочки, де утворюються крапельки сечі, відмирають. Без лікування запальний процес може тривати роками. Токсини, що утворюються в крові, з відмиранням клубочків перестають виводитися з організму. Розносяться до інших органів.

Після отруєння хімікатами варто обстежитися. На початкових стадіях ураження нирок людина може й не відчувати болю. Або ж він мине, а запальний процес залишиться.

Обстежуватися варто що три місяці

— Вражена, коли бачу, як кроплять дерева і городи без респіратора чи хоча б марлевої пов'язки. Вітер піднімає розпилену отруту й віє просто в обличчя, — говорить столичний нефролог 47-річна Валентина Бабченко. — Після кропіння треба добре помитися під проточною водою. Шкіра, як губка, пропускає шкідливі речовини всередину організму.

Радить звертатися до лікаря, якщо після роботи з отруйними речовинами з'являються нудота, головний біль, температура. За місяць слід переконатися, що запалення минуло. Обстежуватися варто що три місяці, потім — щороку.

 

Зараз ви читаєте новину «Отрута від жуків руйнує нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути